Дом здравља “Нови Сад” реализује нови пројекат превентивних гинеколошких прегледа за Ромкиње

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Okt.2023, 11:38

Дом здравља “Нови Сад” реализује нови пројекат превентивних гинеколошких прегледа за Ромкиње

Дом здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство реализује пројекат “Превентивни гинеколошки прегледи и очување здравља Ромкиња на територији града Новог Сада за 2023 годину”. Фото: Градске инфо Активности овог пројекта су планиране у две етапе. Најпре се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уз подршку ромске здравствене медијаторке организују предавања у ромским насељима на територији града Новог Сада. Планирано је 10 посета и до сада су организоване 2 посете ромском насељу Велики рит.
Током прве посете одржане су 3 радионице на тему: Самопреглед дојки, како рано препознати обољење дојке и кад се јавити лекару.
Током друге посете одржане су 3 радионице на тему: Рано препознавање женских болести. Када се јавити на преглед и које су методе заштите од нежељене трудноће.
Теме предавања које ће се такође обрађивати: 1. значај очувања здравља жене
2. значај планирања породице
3. значај превентивних прегледа раног откривања карцинома грлића материце и дојке
4. како и кад извршити самореглед дојки
5. како препознати ране симптоме гинеколошке болести
У периоду након предавања, уз подршку медијатора, заинтересованим женама ће се организовати превентивни прегледи у објектима Дома здравља “Нови Сад”. Планирано је да се прегледа 150 жена.
Свакој пацијеткињи биће урађен комплетан гинеколошки преглед са узорковањем за анализу на бактерије и гљивице, скрининг брис на карцином грлића материце, колпоскопски преглед као и палпаторни преглед дојки. Пацијенткиње које су у скрининг групи за рано откривање карцинома дојке биће упућене на мамографски преглед. Пацијенткиње ће о резултатима налаза и даљим корацима лечења и контрола бити обавештене путем медијаторки.
Novi Sad ove srede dočekuje brojne goste! (sreda, 18. oktobar)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дом здравља “Нови Сад” реализује нови пројекат превентивних гинеколошких прегледа за Ромкиње се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.