Дефицит оџачара не успорава њихов рад – Зоран Бугарски, из ЈКП “Стан”: Највише посла има пред почетак грејне сезоне

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 13:01

Дефицит оџачара не успорава њихов рад – Зоран Бугарски, из ЈКП “Стан”: Највише посла има пред почетак грејне сезоне

Занимање којим се ретко ко бави носи велику одговорност за безбедност свих стамбених заједница који нису на систему централног грејања, а широм света сусрет са њима доноси срећу. Фото: Pixabay/Hans-Joachim Müller-le Plat Оџачари су весници среће, тако барем каже традиција и историја, а о проблемима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са којима се оџачари свакодневно сусрећу, разговарали смо са Зораном Бугарским, руководиоцем службе за димничарске радове. „Димничарски посао је веома стар и захтеван занат, који са собом носи и велику одговорност. Редовно чишћење димњака од наслага гара које настају као производ сагоревања у великој мери утиче на смањење могућности од избијања пожара. Велики проблем нам представља приступ димњацима у објектима који немају безбедан приступ димњаку са крова, а уједно немају вратанца у горњем делу димњака из којих се може извршити чишћење“, рекао је Зоран и додао:
„Углавном се вратанца за чишћење налазе у неприступачним деловима кућа као што су подруми или тавани. Проблем за чишћење представљају и надоградње у породичним стамбеним зградама, где су димоводни и вентилациони отвори врло лоше изведени, а негде нису ни изведени. Оџачари се свакодневно сусрећу са другом врстом изазова, које успешно решавају на задовољство свих.“
Сви грађани који нису на систему централног грејања траже њихове услуге. Поред излазака на интервенције по позиву грађана, ова служба врши и редован преглед и чишћење димњака пре и после грејне сезоне, као и преглед димњака и вентилационих канала у стамбеним зградама. Како каже, највише посла има пред почетак грејне сезоне.
„ЈКП “Стан” стално апелује да се чишћење димњака уради по завршетку грејне сезоне, да би се евентуални недостаци на димњацима отклонили до следеће грејне сезоне. Грађани о димњацима мисле тек са доласком првих хладнијих дана“, навео је руководилац.
Цена услуге одржавања На основу градске одлуке, цена за одржавање димњака и вентилационих канала износи 1 дин/м2 и наплаћује се преко признанице обједињене наплате.
„Нови Сад није изузетак у односу на друге градове по питању „несташице“ оџачара. Разлога за ову несташицу је више, али треба издвојити непостојање образовног програма у средњим школама где би се школовале нове генерације оџачара, као и вишегодишње ограничено запошљавање у јавном сектору“, изјавио је Бугарски и додао:
„ЈКП “Стан” успева да одржава постојећи број димњака, а тренутно имамо тројицу младих димничара који уче овај занат од старијих и искуснијих колега. Чишћење димњака треба препустити искључиво обученим и опремљеним професионалцима и никако не покушавати сам или уз помоћ приучених „мајстора““, тврди саговорник.
Već sa 4 godine znaju da ugase plamen – budući novosadski vatrogasci stasavaju u DVD-JGSP Novi Sad (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дефицит оџачара не успорава њихов рад – Зоран Бугарски, из ЈКП “Стан”: Највише посла има пред почетак грејне сезоне се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.