Овонедељна дешавања у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 07:00

Овонедељна дешавања у Новом Саду

Стигли смо до тачно до средине октобра, али то не значи да се смањује број културних дешавања у Новом Саду. У наредној седмици можете још увек уживати у бројним интересантним дешавањима. Фото: Градске инфо Ево шта нас очекује ове недеље у Новом Саду:
„Serbian fashion week“ до 17. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << октобра Фото: serbiafashionweek.com „Serbia Fashion Week“ је пета највећа недеља моде у Европи и највећа недеља моде у Југоисточној Европи према броју посетилаца, квалитету продукције и квалитету и обиму програма. Свако издање фестивала посети близу 30.000 посетилаца којима се представи око 70 модних дизајнера. „Serba Fashion Week“ одржава се два пута годишње, у трајању од 7 дана, уз учешће познатих светских и домаћих модних дизајнера и примењених уметника. Састављен је из неколико сегмената: интернационална мода, домаћа мода, едукативне конференције, семинари, радионице и панел дискусије. Саставни део фестивала су и изложбене поставке познатих иностраних и домаћих уметника из области примењене уметности, архитектуре, ентеријера, екстеријера, нових облика мултимедијалне уметности, музички концерти и ретроспектива дешавања, уз доделу награда иностраним и домаћим учесницима.
Детаље догађаја можете пронаћи на сајту организатора.
Фестивал „Чарде и банде“ 14. и 15. октобра, Сунчани кеј – преко пута Дома Војске Фестивал „Чарде и банде“ је догађај на отвореном који промовише тамбурашку музику и рибљу чорбу. На обали Дунава окупљају се најбоље чарде из земље и окружења те за посетиоце припремају укусна јела од рибе. Цео догађај употпуњен је музиком тамбурашких банди, а његов почетак означава поворка тамбураша са Трга слободе до Сунчаног кеја.
Програм фестивала можете пронаћи на сајту организатора.
Представа „Керови“, 17. октобра Представа је настала по тексту Кристофера Џ. Џонсона, аустралијског глумца, редитеља и писца, а на српски га је превела Милица Михаиловић. Глумци у представи играју 14 раса паса, на готово празној сцени, користећи се само текстом и својим глумачким умећем. Кроз много смеха, али и неколико тужних, готово трагичних прича, представа показује и преиспитује људски однос према псима, који нам пружају неограничену и безусловну љубав. Представа се састоји од четрнаест псећих ликова који кроз своје животне приче преносе своје ставове о љубави, пријатељству, освети и насиљу. Сви псећи ликови одражавају карактеризације људског бића. Псеће приче сигурно никога неће оставити равнодушним.
Расплакаће вас, насмејати и натерати да се запитате какви сте “ људи“. Својим бриљантним глумачким трансформацијама и прецизном игром, глумци пружају гледаоцу врхунску забаву, али и запитаност: Да ли и ми можемо бити бољи људи?
Стендап вече Николе Радојловића „Мала непријатност“ први пут у THE END cafe-u, 18. октобра Фото: new.gigstix.com У новом дому хумора, наступиће један од омиљенијих стендап комичара новосадске публике, Никола Радојловић.
Ове вечери, Никола ће извести свој one man show „Мала непријатност“.
Како је настао шоу “Мала непријатност”? Никола се сморио када је схватио да његов вреднији имењак Јокић има 7 година мање. Обрадује се кад чује да још има младих који слушају праву, квалитетну, изворну Секу Алексић из 2003. године, а не ове аутотјун глупости данас. Случајно је открио да може да задовољи више непознатих жена истовремено и од тада не пропушта да понесе лепезу у аутобус. У свој живот увео је новине попут јоге, групне психотерапије, чашице жестине после ручка, а све то да би се само осећао стандардно. Претерано инспиративна свакодневница му је дијагностикована пре пар година због чега је умало завршио на инспиратору. Ипак, сада је добро, односно, стандардно, а све што му се дешавало скупио је у две речи: ,,Мала непријатност”.
Отварање: Немања Димитријевић
Улазнице су у продаји у ограниченом броју и доступне су на „Gigstix“ продајним местима, као и онлајн.
Међународни фестивал класичне музике Новосадске музичке свечаности (НОМУС) од 18. до 26. октобра на више локација у граду Фото: Градске инфо Међународни фестивал класичне музике Новосадске музичке свечаности (НОМУС) одржава се сваке године и траје од 7 до 10 дана. Реч је о фестивалу са завидном дугогодишњом традицијом. Захваљујући смишљено одабраном програму и квалитетним интерпретацијама чувених уметника, не само с наших простора, већ и из иностранства, Нови Сад је сваке године током трајања фестивала, престоница на међународној музичкој мапи. НОМУС је проглашен за манифестацију од изузетног значаја од стране Министарства културе Републике Србије, а од 2012. године, заједно са најзначајнијим фестивалима у нашој земљи постао је и члан ЕФА (Међународне асоцијације Европских фестивала). У јануару 2015. године НОМУС-у је додељена награда угледне ревије “Музика класика” у категорији Музички фестивал у 2014. години.
Програм фестивала можете пронаћи на сајту организатора.
„Start Up“ Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци, 20. октобра Фото: Градске инфо Манифестација је, пре свега, намењена онима који су нови у предузетничким водама и који су тек покренули свој посао малог произвођача, као и за досадашње  излагаче на Новосадском ноћном базару који су вољни да својим искуством помогну новима у послу да излажу своје производе и на оваквом догађају.
„Start Up“ Новосадски ноћни базар посетиоцима нуди уживање у вечерњој куповини квалитетних домаћих производа уз прегршт добре забаве.
Све измене и информације у вези са програмом можете пронаћи на сајту организатора.
Представа „Чорба од канаринца“, 20. октобра Јеца и Меда се воле. Воле се већ тринаест година, искрено и потпуно. Јеца жели да се венчају да би се волели још више. Меда никако не жели да се венчају, како се после не би волели мање. Пет минута пред заказан термин у општини, њих двоје проналазе компромис – у тих пет минута ће се играти брака, видети како им иде и онда одлучити.
Карте за све представе и више информација о представама можете пронаћи на сајту „Gigstix-а“ .
„Stand up – Made in Bosnia“, 21. октобра у СПЦ Војводина Фото: new.gigstix.com Босанци долазе у Нови Сад! Овај пут без мешалица за бетон. Стендап комичари Хазим Мујчиновић и Филип Андроник, наступају у склопу шоа који је у земљама региона окарактерисан као најпопуларнији  целовечерњи стендап шоу Босанаца о Босанцима.
Више стотина пута је извођен у земљама региона и иностранства.
Ако вас је одувек занимало да ли Босанци могу написати „Не паркирај“ на врата гараже, а да им сва слова стану или зашто у авионима скачу са седишта при слетању као да се возе аутобусом па не желе да им промакне станица, онда је овај шоу права ствар за вас.
Улазнице су у продаји и доступне су на „Gigstix“ продајним местима, као и онлајн.
 
Филмски фестивал „Обнова“ од 20. до 22. октобра Филмски фестивал Обнова је резултат ентузијазма младих филмских радника, љубитеља филма који желе да подсете на то да добри системи вредности живе и обнављају се на филмском платну. Општи циљ фестивала представља промовисање Новог Сада на европској филмској сцени, као и остваривање самоодрживог филмског фестивала који ће активно доприносити домаћој кинематографији, а посебно новосадским редитељима и продуцентима. Такође, још један од циљева представља популаризација локација у околини Новог Сада и Фрушке горе чиме се подиже интересовање страних продукција за до сада неприказане и скривене, а уједно и атрактивне локације. Развој филмске публике је у фокусу фестивала Обнова, а досадашња издања су показала да Нови Сад има фестивалску филмску публику и да постоји простор за даљи развој на том пољу.
Детаље фестивала можете пронаћи на сајту организатора.
„Stand up“ наступи у Герили Фото: Facebook.com Уживајте!
Kako se prepliću novosadska i beogradska priča?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Овонедељна дешавања у Новом Саду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.