Последња стручна вођења кроз изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2023, 10:50

Последња стручна вођења кроз изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована

У петак у 19.00, као и током викенда у 13.00 и 17.00 сати одржаће се последња стручна вођења кроз изложбу поводом затварања. Фото: Градске инфо Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована ће моћи да се погледа до недеље, 1. октобра. Стручно тумачење изложбе водиће Ивана Јањић, кустос ГМС >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и аутор изложбе.
Сваки предмет Поклон-збирке Драгише Брашована, поред својих историјско-уметничких карактеристика, чува и део приче о начину живота, потребама и навикама чувеног архитекте. Необичне првобитне намене, а посебно Брашованове интервенције у ентеријеру и склапања елемената у храбре целине, одражавале су укус зрелог ствараоца  који иза фасаде креира свој свет. У том свету нежне порцеланске латице сударају се са чврстом површином мермера, меснато акантусово лишће са дискретним ромбоидним линијама, једноставни стубићи су граничници заталасаним формама, док све скупа поиграва обједињено светлошћу са различитих извора. Светлост, кључна нематеријална компонента ентеријера у рукама архитекте постаје материјал, шарајући површине зидова и таваница преклопљеним полусенкама и сенкама оживљених предмета.
На стручном тумачењу изложбе публика ће бити у прилици да чује шта је све чинило магичним простор у коме је живео и стварао архитекта Драгиша Брашован, и зашто је тим Галерије креирао посебну просторију у завршници изложбе као својеврсни омаж великом архитекти.
Dan za sporazumevanje na francuskom i degustaciju francuskih specijaliteta (sreda, 27. septembar)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Последња стручна вођења кроз изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.