Тамбурашка музика је симбол Војводине – традиција која се неговала још у старим новосадским кафанама

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Sep.2023, 11:05

Тамбурашка музика је симбол Војводине – традиција која се неговала још у старим новосадским кафанама

Иза нас је неколико дана које је обележио музички иниструмент, симбол Војводине – тамбура. Тамбураши и њихова музика која сваки пут изнова оживи кроз познати фестивал “Тамбурица фест”. Фото: nsuzivo.rs Многи не знају да је Нови Сад, ономад, био град боема и тамбурице, па је тако Новосадско >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тамбурашко друштво ангажовано 1897. године у Немачкој, а били су раме уз раме са Симфонијским оркестром из Берлина, казали су синоћ на истоименом фестивалу, подсетивши публику на историјат ове традиције која се дуго негује у Новом Саду.
Крајем 19. века, тамбура је била веома примитиван инструмент, а оснивање тамбурашких састава је тада било тек у повоју. Фото: nsuzivo.rs “Новосадске кафане у то време биле су тамбурашима друга кућа, а они су власницима кафана помагали у томе да гости што више попију. Неке од најпознатијих кафана биле су “Код Јелисавете”, данашња кафана код Хотела “Војводина”, затим, кафана “Код беле лађе” која се некада налазила у центру града, у Његошевој улици” – казао је модератор на синоћњем “Тамбурица фесту” и додао:
Фото: Википедиа „На репертоару тамбураша певале су се следеће песме: “Ти већ спаваш злато моје”, “Тебе грли тихи сан”, “Сунце јарко ти не сијаш једнако” и многе друге. Како прича , ако би се песма завршила с “Од бисера грана”, чувеним сватовцем, то је имало посебно значење“ – да онај ко је поручио ову песму, жели да запроси руку девојке.
Оркестар “Кверкус” из Ђакова, Републике Хрватске, победник је овогодишњег, 16. Светског “Тамбурица феста“, одлучио је стручни жири предвођен Снежаном Јањушевић Јевтића.
Велик број грађана присусвовао је синоћњој финалној вечери на Тргу слободе, а још данас, сви љубитељи тамбуре, имају прилику да посете промоцију Зборника стручних радова Светске тамбурашке асоцијације у Менратовој палати у Новом Саду, од 11 часова, на адреси Краља Александра 14.
Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тамбурашка музика је симбол Војводине – традиција која се неговала још у старим новосадским кафанама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.