Дом здравља „Нови Сад“ почиње реализацију пројекта „Пут за здравље“

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Sep.2023, 13:04

Дом здравља „Нови Сад“ почиње реализацију пројекта „Пут за здравље“

Превентивни центар Дома здравља „Нови Сад“ почиње реализацију пројекта „Пут за здравље“ подржаног од Управе за здравство Града Новог Сада са циљем препознавања фактора ризика за настанак хроничних незаразних болести, подршком здравим стиловима живота и подизањем нивоа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свести о здрављу код наших суграђана. Фото: Градске инфо За септембар и октобар реализација пројекта организована је по распореду: 1. 11.09.2023. године од 9 до 12 часова МЗ „Сава Ковачевић“ / сви грађани са територије МЗ и Града Новог Сада/
2. 12.09.2023. године од 9 до 12 часова – ЈП“ПУТ“ /запослени/
3. 25.09.2023. године од 9 до 12 часова – Филозофски факултет /запослени са факултета/
4. 26.09.2023. године од 9 до 12 часова – РТВ /запослени са РТВ
5. 10.10..2023. године од 9 до 12 часова – МУП „Ватрогасци“ /запослени/
6. 13.10.2023. године од 9 до 12 часова – ЈП „ГСП“/запослени/
7. 23.10.2023. године од 9 до 12 часова – МЗ „Ср.Каменица“ / сви грађани са територије МЗ и Града Новог Сада/
8. 06.11.2023. године од 9 до 12 часова – ЈП “СПЕНС“/запослени/
9. 09.11.2023. године од 9 до 12 часова – Скупштина Града Новог Сад ? /запослени/
Циљ овог пројекта је да се кроз активности у 7 радних организација и 3 месне заједнице, као и медијску кампању, спроведе едукација о препознавању фактора ризика за настанак хроничних незаразних болести, здравим стиловима живота и подигне ниво свести код наших суграђана.
Преконтролисаће се: • висина крвног притиска и пулса
• вредност шећера у капи крви
• вредност холестерола у капи крви
• ЕКГ мониторинг
• сатурација крви кисеоником-пулсним оксиметром
• телесна тежина, израчунати БМИ
• постојање угљен моноксида у издаху код пушача апаратом Смокилајзером и стимулисати их на одвикавање од пушења и скрининг на рак плућа
• младежи дермоскопом,
• скрининг аудиометрија
• едукација свих заинтересованих за пружање прве помоћи код застоја срца
• спровести едукацију правилне технике самопрегледа дојки на торзо симулатору.
Током ових активности биће подељен здравствено-промотивни материјал, и урађена анкета којом ћемо добити информацију колико наши суграђани имају усвојене здраве навике и да ли знају који су фактори ризика за њихово здравље.
Водећи узрок смрти становништва Новог Сада у 2018. години биле су кардиоваскуларне болести (болести система крвотока) од којих је умрла скоро свака друга особа (48,6%). Други по учесталости у структури узрока смрти били су тумори од којих је умрла свака четврта особа (25,3%), затим болести система за дисање (6,6%), болести система за варење (3,9%) и повреде, тровања и остале последице спољашњих узрока (2,8%)
Kako da napravimo od srede petak!? (sreda, 6. septembar)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дом здравља „Нови Сад“ почиње реализацију пројекта „Пут за здравље“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.