Нови Сад месец дана након суперћелијске олује (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Avg.2023, 15:17

Нови Сад месец дана након суперћелијске олује (ФОТО/ВИДЕО)

Прошло је месец дана након што је друга суперћелијска олуја захватила Србију и Нови Сад. Штета која је тада остала у Новом Саду била је несагледива. Међутим, константним и континуираним радом, свих градских комуналних служби, као и приватног сектора, штета је скоро па целокупно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << санирана https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2023/08/razmere-visecelijske-oluje-3.mp4
Дрвеће, грање, али и остали угоститељски елементи, тог дана препречили су саобраћајнице. Сцене су биле апокалиптичне и тужне. Оштећени су стамбени објекти, возила и школе.
Оформљени контакт центри, како би грађанима омогућили пријаву настале штете Фото: Танјуг/Градско зеленило Град Нови Сад је оформио посебну линију за грађане, како би омогућио лакшу пријаву штете. Градске комуналне службе као и Електродистрибуција, оформили су контакт центре како би суграђанима омогућили пријаву настале штете као и санацију исте.
Подсећамо да они који су претрпели штету на стамбеним објектима на територији Града Новог Сада од последица невремена, који до сада нису пријавили насталу штету, исту пријаве најкасније до четвртка, 24. августа 2023. године.
Пријаве се подносе: у просторијама месних заједница од 08,00 до 20,00 часова; телефонским путем на бројеве телефона: 021/4872-402, 021/4872-403, 021/4872-404, 064/8448-704, 064/8448-705, 021/4882-777 и 064/8448-706; електронским путем на е-маил адресе: диспецер@инспекција.новисад.рс и остецени.објекти@инспекција.новисад.рс.
Из Града апелују на грађане да пријаве штету у назначеном року, јер оне које буду упућене након предвиђеног рока неће бити разматране, изузев у случајевима прописаним Законом.
У Новом Саду и даље на снази ванредна ситуација Фото: Танјуг/Иван Милинков На седници Градског штаба за ванредне ситуације Града Новог Сада, на предлог чланова Градског штаба, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији Града Новог Сада.
Штета санирана према приоритетима Радници су првенствено ослобађали саобраћајнице, уклањано је дрвеће које је снажан ветар исчупао или оштетио. С обзиром да је ветар оштетио и преноснике струје, поједина домаћинства су била без електричне енергије. Град Нови Сад је све своје капацитете усмерио на подршку Електродистрибуцији Србије, како би сва домаћинства у најкраћем добила електричну енергију.
Канализационе и водоводне мреже, нису биле у функцији. Дан након олује, у ЈКП” Водовод и канализација”, организована је акција чишћења у кругу Фабрике воде. Уклоњена су сва исечена стабла, која су онемогућавале нормално функционисање система. Исечена стабла, предузеће је уступило радницима за предстојећу грејну сезону.
“Чистоћа” након невремена очистила 176 улица, запослени радили у три смене Радници Јавно комуналног предузећа “Чистоћа”, су након јаких непогода које су задесиле Нови Сад, очистили 176 градских улица од палог дрвећа, грања, делова фасада и другог отпада који је спречавао и угрожавао кретање саобраћаја и пешака.
Дина Вучинић: Вртићи имали приоритет у санацији дворишта -У ОШ “Десанка Максимовић” у Футогу, биће потпуно реконстуисана једна половина школе, која ће бити довољна да смести око 700 ђака. Док ће се друга половина, радити одвојено од наставе а биће готова за месец, два. У ОШ “Јожеф Атила” целокупна штета је санирана, настава креће редовно. Првих неколико недеља у ОШ” Јожеф Атила”, радиће се спортска сала. На свим школама, штета је санирана. У ОШ “Петефи Шандор” и у ОШ “Свети Сава”, биће урађен нови паркет и подлоге- рекла је за НС Уживо Дина Вучинић, чланица Градског већа за образовање.
Вучинић је истакла да су вртићи имали приоритет у санацији дворишта, као и да ће градска предузећа у наредном периоду појачано радити на уређењу и чишћењу дворишта школи.
-Укупно је оштећено 16 школа, док је шест претрпело веће материјалне штете. Гимназија “Лаза Костић” и Пољопривредна школа су претрпеле већу штету, али је све спремно за наставу. У току је акција зеленила, и свих градских предузећа да очисте школска дворишта и уклоне шут. Током ове акције, приоритет су имали вртићи.
Након олује радници Зеленила имали близу 2.099 интервенција, дрвеће уклоњено на више од 130 локација Фото: ЈКП Градско зеленило Како кажу из овог предузећа, пошумљавање града је главни задатак у наредном периоду. Седам стабала изваљених на купалишту Штранд, затворило је плажу за посетиоце. Последице су саниране убрзо и омогућено је даље и безбедно функционисање.
Оборено и поломљено дрвеће, радници су уклањали на Детелинари, Лиманима, Новом Насељу, Телепу, Гравици, Петроварадину, Салајци, Подбари, Роткварији и у центру града, а настављена је санација и у Новом, Футошком, Станичном, Молинаријевом и Дунавском парку. Након разорног невремена, сви паркови су били затворени за посетиоце док се није санирала настала штета.
Страдао је и велики број дрвећа Градско зеленило је најавило да ће на јесен, посадити нова стабла на местима уништеног. Такође, из предузећа кажу да ће на местима уништених бити посађено дупло више нових дрвећа.
Уништено преко 14.000 хектара шуме Национални парк Фрушка гора, такође је претрпео огромну штету на преко 14.000 хектара. На око 1.300 хектара су потпуно уништене шуме, око 700 хектара је оштећено толико да се мора извршити комплетна реконструкција.
Novi Sad se gradi: Rekonstruiše se vrelovod u ulici Maksima Gorkog (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад месец дана након суперћелијске олује (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.