Раковац је доказ да технологија није узела маха: Терен реконструисан, а на игралишту никад више деце и одраслих (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Avg.2023, 12:09

Раковац је доказ да технологија није узела маха: Терен реконструисан, а на игралишту никад више деце и одраслих (ФОТО)

Насеље Раковац које се налази на око 15 километара од Новог Сада, свакодневно расте територијално, али и по броју становника. Ово приградско насеље, настало је у 16. веку као прњавор манастирских кметова поред манастира Раковац. Фото: Илустрација Током 1943. године манастир је порушен, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << многи житељи побијени, а село спаљено. После рата село није обновљено, већ је северније подигнут Нови Раковац, док је Раковац – старији део села добио нази Стари Раковац.
Наиме, према старим књигама ово насеље је добило по кмету Раки. Раковац је ушушкан на обронцима Фрушке горе, на око четири километара од Беочина и 15 километара од Новог Сада. Место нуди прегршт природе, археолошких налазишта, пећина. Као и на Фрушкој гори, и у Раковцу се налази неколико споменика палим хајдуцима.
Цена квадрата плаца у Раковцу креће се од 50 евра, док је за куповину куће у централном делу села потребно издвојити од 120.000 евра минимално, па навише. У забаченијим деловима Раковца, некадашњим викенд насељима цене квадрата су јефтиније – крећу се од 69.000 евра па навише. С тим да по тој цени, кућа има неки недостатак или је толико удаљена да је до ње могуће доћи искључиво макадамским путем.
Деценијама уназад ово насеље расте, а са њиме и потребе становништва
У Раковцу је направљена фискултурна сала, која ће новим генерацијама омогућити нормално одвијање физичког васпитања у неповољним временским условима. До сада је обновљено и неколико саобраћајница које су биле у критичном стању.
Фото: НС уживо Пре петнаестак дана, мештани су добили и реконструисани терен у школском дворишту. Урађени су нови кошеви, нови голови за мали фудбал, терен је прекривен подлогом. Око терена, урађена је и жица, која би спречила одлазак лопте на пут. Како јављају читаоци, од тада дешава нешто несвакидашње и лепо у селу. Сваки дан се деца, заједно са родитељима играју на овом терену. Играју се и тинејџери али и одрасли. Такође кажу, да се дешавало да у дану буде и до 40 људи, заједно са децом што је нешто незапамћено.
Нашем селу је ово било потребно. Ми немамо кафиће, и локале у које би излазили а овде проводимо квалитетно време. Бавимо се спортом. Иако је гужва на терену откако је урађен, или сачекамо да неко заврши баскет или играмо заједно. Једина мана је што се заиграмо баскета, а не можемо да наставимо игру јер немамо осветљење- рекао је за НС Уживо мештанин Раковца.
Međunarodni festival duvačkih orkestara 18. i 19. avgusta u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Раковац је доказ да технологија није узела маха: Терен реконструисан, а на игралишту никад више деце и одраслих (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.