По чему је све јединствен Нови Сад у Србији? Једини град који има културне станице, „пијани сат“…

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Avg.2023, 17:30

По чему је све јединствен Нови Сад у Србији? Једини град који има културне станице, „пијани сат“…

Нови Сад је град који по много чему се издваја. Поред престонице наше земље, и Нови Сад је препознат као центар много чега; културе, уметности, студентског живота, ИТ сектора, престонице младих итд…. Фото: Градске инфо Међутим његова специфичност постаје све више јединствена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тиме што се баш у њему налазе неке ствари које нећете пронаћи у другим градовима.
Погледајте по чему је све јединствен Нови Сад међу другим градовима у Србији:
1. „Пијани сат“ Један од симбола Новог Сада јесте свакако сат на Петроварадинској тврђави. Овај сат има специфичан назив јер је његов механизам обрнут сходно механици сата каквог ми познајемо. Тако на сату који стоји на тврђави и представља њен заштитни знак, велика казаљка показује сате, док мала минуте. Иако се више нико не чуди обрнутој функцији казаљки, већ напросто препознаје време на сату као нешто сасвим нормално, а не обрнуто (мала казаљка треба да покаже сате, а велика минуте), сат је остао са шармантним називом као део историјске целине једног града.
И да се „пијани сат“ више нигде не среће сем у овом граду, доказ је јединствености и града и сата. До тада можда се сем Новосађана и други посетиоци науче на његов механизам и на драж сплета догађаја и људи који су овај сат направили таквим каквим га познајемо.
Фото: Градске инфо 2. Егзит фестивал Егзит фестивал је један од препознатљивости Новог Сада, настао 2000 године. Одржава се сада већ 23. пут по реду на Петроварадинској тврђави. У фестивалском свету Егзит фестивал се сматра једним од најбољих, а у Европи је титулу најбољег фестивала пре неколико година и однео. Са идејом која је у фестивалском смислу једина у Србији, а која се одржава у Новом Саду, ово је постало као једна од јединствености града и Петроварадинске тврђаве.
Фото: Градске инфо 4. Турбо кружни ток Први турбо кружни ток у Србији, званично је отворен у јуну месецу ове године у Новом Саду. Налази се на раскрници Булевара цара Лазара и Фрушкогорске улице. Иако је Нови Сад први град у Србији у коме је направљен овакав тип раскрснице, у другим Европе ово је није новитет. Наиме, овај турбо кружни ток је тип раскрснице са више трака које заправо нису кругови него су у облику спирале чиме се елиминише потреба за престројавањем у кружном току. Предност овог кружног тока је умањење саобраћајних несрећа , којих је дупло мање код оваквог типа раскрснице.
Фото: Градске инфо 5. Културне станице Културне станице су један од најзанимљивијих пројеката у последњих неколико деценија. С обзиром да у нашој престоници, али и у престоницама у региону не постоји оваква појава, засигурно можемо рећи да је Нови Сад по овоме веома јединствен.
Наиме, у много већим градовима се претендује да се за културна места сматрају само званичне институције попут музеја и позоришта, док напуштена места могу да служе само за самоинцијално скупљање групе људи. Нови Сад је зато, током 2022. године, године у којем је био Европска престоница културе, различитим пројектима од напуштених места начинио  урбана и културна стацишта. Тако су некадашње старе фабрике претворене у културне станице и поред занимљиве архитектуре сада представљају и културну оазу.
Мрежа културних станица је јединствени модел културе у овом делу Европе, а Нови Сад као њихов центар обухвата седам станица: Еђшег, Свилара, Лиман, Барка, Буковац, Млин и Руменка.
Фото: Градске инфо 6. Фрушкогорски коридор – најдужи тунел у Србији Најдужи тунел у Србији још није готов, али се ради. Током изградње Фрушкогорског коридора, тунел испод Фрушке горе биће једна од ставки. Када се Фрушкогорски тунел изгради, његова дужина биће 3,5 километра. Тај тунел биће и најдужи српски тунел. С обзиром да је његова рута Нови Сад-Рума, ово је још једна ставка која ће Нови Сад препознати као јединствен.
Фото: nshronika.rs Prva novosadska lečilišta (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак По чему је све јединствен Нови Сад у Србији? Једини град који има културне станице, „пијани сат“… се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.