Циклонизација: Редовно пратимо зараженост комараца на вирус Западног Нила

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 14:38

Циклонизација: Редовно пратимо зараженост комараца на вирус Западног Нила

Иако током летњег периода године постоји бојазан од заражавања опасним вирисом Западног Нила који забрињава људе годинама уназад, према информацијама из „Циклонизације“ за Новосађане нема места за страх. Фото: Unsplash/Mithil Girish Наиме, резултати из 65 узорака са територије града >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и приградских насеља показују да ниједан узорак није позитиван на вирус
– Циклонизација прати зараженост комараца на територији Новог Сада на вирус Западног Нила. Ми редовно радимо. Вршили смо третмане прошле недеље, у уторак и среду. За следећу недељу планирамо комплетан круг нових третана, и против урбаних комараца (кулиса) и против инвазивних вртса – рекао је за НС Уживо Дарио Аћимовић из „Циклонизације“.
Како даље наводи, вирус Западног Нила преносе кућни, урбани комарци 10 година уназад. То су комарци који насељавају дворишта, баре, канале, старе гуме и влажне подруме. Највише су заступљени од краја јула до почетка септембра, када вирус преносе на људе.
Резервоар вируса Западног Нила су птице, а комарци су преносници. Кућни комарац је тај који се храни на птицама и на људима и који вирус преноси са птица на људе, а који живи и у руралним и у урбаним срединама.
Кључно је током целе године бити на опрезу У заштити здравља грађана од изузетне важности је током целе сезоне држати бројност комараца под контролом и на време прекинути овај ланац преношења. Кључно је на време и ефикасно урадити ларвицидне третмане и не допустити да се комарци размиле по насељима. Већ годинама „Циклонизација“ упараво тежиште ставља на ову врсту третмана и то биолошким препаратом. Друга линија одбране су правовремени третмани против одраслих јединки. Пракса је показала да су третмани са земље против ове врсте комараца ефикаснији од оних из ваздуха.
“Циклонизација” помоћу авиона, хеликоптера и беспилотних летелица мапира сва потенцијална изворишта, увела је Географски информациони систем и уз најмодернију опрему за третмане на аутомобилима и летелицама, опремили се и чамцима и амфибијским возилима.
Да би борба против кућних комараца била ефикасна, уз систрматску акцију и третмане стручњака потребна је и одговорност грађана.
Како би себе и своје ближње заштитили од комараца грађани који живе у кућама треба да: – једанпут недељно потпуно испразне кофе или сличне посуде у којима чувају воду
– уклоне старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви
– ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова септичких јама и кишњичара
– канали треба да се чисте од корова и отпадака како би били проточни, а вода у њима чиста, као и да се једанпут годишње провери да ли су вертикале и други делови олука запушени опалим лишћем или другим материјалом
– И мале површине воде довољне су за велику продукцију комараца. Из једне чаше или конзерве са водом која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана
– Уколико у дворишту имају неку водену површину коју је немогуће испразнити или исушити, грађани могу да користе БТИ таблете, биолошки препарат који уништава ларве комараца, или неки сличан препарат.
Kako provesti oblačnu avgustovsku sredu? ( sreda, 2. avgust)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Циклонизација: Редовно пратимо зараженост комараца на вирус Западног Нила се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.