Током лета најчешћа обољења ушију, а могу имати опасне последице! Проф. др Данкуц објаснио где грешимо

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 15:24

Током лета најчешћа обољења ушију, а могу имати опасне последице! Проф. др Данкуц објаснио где грешимо

Лето је увелико у пуном јеку, а сви траже начине да се расхладе. Неко “спас” проналази у реци или језеру. Међутим, воде нису најчешће бактериолошки испитане и често не одговарају ушној флори, те долази до запаљења. Фото: Unsplash/Hayes Potter О ситуацијама које могу да доведу до запаљенског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << процеса уха, настанка чепа, испирањем и првој помоћи разговарали смо са проф. др Драганом Данкуцом
Наш саговорник истиче да се морају разликовати различита обољења, а она најчешћа су спољашњег и средњег уха, али врло често обољева и унутрашње ухо. „У летњем периоду више обољева спољашње уво, када долази до запаљења коже. До запаљења спољашњег уха долази када се деца и одрасли купају у рекама. Што се тиче бактериолошког састава који се налази у рекама и језерима, она није увек најповољнија – бактерије остају на увету и долази до запаљенских процеса. Долази до отока коже, пацијенти осећају бол – касније јачег интезитета и креће наглувост. После сваког купања у рекама и језерима, неопходно је истуширати се чистом водом и такође опрати спољашње уво. Након тога се могу користити одређене антибиотске креме, ако је бактеријска упала у питању. Може да се користи хидроциклин крема – локално, на тај начин долази до смањења отока“. рекао је Данкуц за НС Уживо и додао:
„Запаљење средњег уха је озбиљније. Најчешће се јавља код деце, у летњим месецима – путем носа, односно Еустахијеве тубе запаљенски процес из горњих дисајних путева прелази директно у средње ухо“, ту се ствара течност, која у почетку може бити бистра а касније може да постане гнојна инфекција уха. У тим ситуацијама пацијент не може сам себи да помогне.
Доктор истиче да је у овим случајевима потребно пацијента довести код оториноларинголога, јер се путем микроскопа може обавити преглед и увидети промене на бубној опни. „Она тада буде замућена, а на основу тога постављамо дијагнозу. Деци најчешће преписујемо сирупе, док је код одраслих пацијената некад потребна и супурацијом – то значи да гној из средњег уха пробије бубну опну, и излива се у ушни канал. У тим случајевима радимо микроаспирацију, односно одстранимо секрет из спољашњег уха – испирамо уво са раствором ациди борициди. Такође примењују се и антибиотици“, наглашава он.
„Морамо да знамо да препознамо гљивично обољење спољашњег средњег уха, од бактеријске упале спољашњег слушног канала и гнојне упале средњег уха. Гљивице су отпорне на антибиотску терапију. Уколико се не препозна гљивична инфекција, антибиотска терапија поспешује развој гливица и долази до запаљена средњег и унутрашњег уха. Пацијент осећа бол, заглушеност и свраб у уву. У тим случајевима, уво се испира ациди борици најмање десет дана – преписују се канестен капи, по три пута на дан- рекао је професор.“
Запаљена унутрашњег уха су посебна, јављају се најчешће код одраслих – јавља се проблем са слухом, проблем са вртоглавицом. речи су нашег саговорника. За ову врсту обољења карактеристично је да пацијент долази због наглог губитка слуха, или због напада вртоглавице, праћене мучнином или повраћањем. „Ти пацијенти морају обавезно да дођу у здравствене установе, или у ургентне центре када се пацијенти опсервирају, гледа се равнотежа. Када се докаже да је дошло до оштећења кохле, где се налазе рецептори за слух – пацјенти се примају у болницу уколико су симптоми изражени. То подразумева да пацијент не може да хода, има изражену мучнину и повраћање. Пацијент мора да се рехидрирати и дају се одређени лекови. Ова обољења унутрашњег уха уколико нису тешка, су пролазна и могу да се излече. Уколико имамо тешка оштећења уха, те пацијенте примамо у установу и дајемо терапију да очувамо рецепторе унутрашњег уха који су још активни“, речи су доктора.
Доктор је додао да сви људи који имају проблема са ушима током летњег периода, треба да се јаве у установу и лече по препоруци лекара. Пацијенти који имају изражене симптоме, треба да се јаве и биће вероватно хоспитализовани. Због отогених компликација, пацијенти могу бити и оперисани.
Rebalans novosadskog budžeta – 5,5 milijardi dinara više za socijalnu zaštitu, decu, sport, infrastrukturu, životnu sredinu….

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Током лета најчешћа обољења ушију, а могу имати опасне последице! Проф. др Данкуц објаснио где грешимо се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.