Званично саопштење Града поводом ванредне ситуације: Ево шта су приоритети

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 16:02

Званично саопштење Града поводом ванредне ситуације: Ево шта су приоритети

Град Нови Сад поводом издао је саопштење за јавност поводом невремена које је у протеклом периоду задесило Нови Сад, а ми вам га преносимо у целости. Фото: ЈКП Градско зеленило Невреме које је задесило Град Нови Сад у два наврата 19. и 21. јула 2023. године, као и чињеница да грађани >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и привредни субјекти и даље континуирано пријављују оштећења на објектима и то у великом броју, да градске службе и даље утврђују штету на објектима јавне намене, до сада се још увек не може изразити целокупан биланс штете у Граду.
Невреме праћено интензивним пљусковима, јаким грмљавинама, олујним и орканским ветровима, који су постизали брзину од 100 km/h причинило је материјалну штету великих размера на објектима и стварима у приватној својини грађана Града Новог Сада (код великог броја грађана пријављена су оштећења: на крововима зградама колективног и индивидуалног становања, на фасадама објеката, на аутомобилима и др.), дошло је до дуготрајнијег прекида у снабдевању електричном енергијом у појединим деловима Града Новог Сада и до краткотрајног прекида у снабдевању водом за пиће.
Причињена је штета и на објектима јавне намене и то на: објектима здравствене заштите, објектима предшколске установе, основних и средњих школа, објектима на пијацама којима управља Јавно комунално предузеће „Тржница“ Нови Сад, објектима на гробљима којима који управља Јавно комунално предузећа „Лисје“ Нови Сад, спортским објектима, објектима установа културе, дошло је оштећења семафора, аутобуских надстрешница, оштећења контејнера, и др.
Приоритет Града Новог Сада је обезбеђивање снабдевања електричном енергијом и успостављање функционисања нормалног живота грађана, а након тога ће се приступити процени штете. У периоду од 19. јула 2023. године, закључно са данашњим даном, Град Нови Сад са свим службама организовао је приоритетну санацију настале штете у различитим појавним облицима који су могли да угрозе или угрожавају животе и здравље наших суграђана, али и отклањање свега онога што омета нормално и безбедно одвијање саобраћаја како би хитне службе и други учесници могли да одговоре на позиве наших суграђана.
Јавне и Јавно комуналне службе и предузећа са територије Града уклониле су преко 1.000 оборених стабала. Пријављено је око 2.000 оштећења на јавним и приватним објектима, од тога на 16 основних школа, 4 средње школе, Научно-технолошком парку, на два спортска и четири пословна објекта, на једном здравственом објекту (Дом здравља „Сигнал“), Културној станици Барка на Клиси, као и на више објеката на Петроварадинској тврђави. На 113 места били су блокирани путеви и тротоари услед пада дрвећа и других предмета, оштећено је 87 електро и телекомуникациониих водова, као и 96 возила.
Градска управа за инспекцијске послове запримила је 1.980 пријава које су се односиле на појаве проузроковане елементарном непогодом, а 200 грађана се обратило и путем маила. Током јучерашњег дана, запримљене су само 4 пријаве које су се односиле на „блокирани путеви и тротоари…“, тако да можемо рећи да градске службе, као и јавна и јавно комунална предузећа уз помоћ друштвено одговорних приватних предузећа и компанија, али и грађана успешно одговарају задатку.
У складу са Одлуком о организовању и функционисању цивилне заштите на територији Града Новог Сада („Службени лист Града Новог Сада“ бр. 58/2021) и Одлуке о проглашењу ванредне ситуације на територији Града Новог Сада бр. II-020-2/2023-7859 од 20.07.2023.године, формирана је Комисија која ће вршити пописивање настале штета, након чега ће се радити и процена штете настале услед елементарне непогоде.
У отклањању свих последица ове катастрофе све градске службе, јавна и јавно комунална предузећа, као и друштвено одговорне приватне компаније активно учествују како би се што пре отклонила сва оштећења која праве потешкоће на електродистрибутивној мрежи и водоснабдевању, као и свега онога што спречава и онемогућава нормалан приступ око свих школских и предшколских установа, паркова, дечјих игралишта и такође са посебних освртом да се простор Петроварадинске тврђаве што пре врати у стање како би наши суграђани и туристи могли да је посећују.
Републички хидрометеоролошки завод Републике Србије издао је метеоролошко упозорење за подручје Републике Србије поводом могућих временских непогода које се очекују у току ноћи између уторка и среде, као и у среду на територији целе земље.
Истичемо и даље молбу суграђанима да поштују безбедносне прописе и уколико се у току временских неприлика нађу на небезбедним локацијама у Граду поштују упутства које је прописао Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.
Novi Sad: Trenutni radovi u Uspenskoj ulici (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Званично саопштење Града поводом ванредне ситуације: Ево шта су приоритети се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.