Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jul.2023, 16:37

Катаклизмичне сцене из Бачке Паланке (ФОТО/ВИДЕО)

Катаклизмичне сцене из насеља у општини Бачка Паланка опомињу да природа и те како може да буде опасна. До сада су забележена оштећења на више од хиљаду кућа и на преко 70 објеката јавне намене.
На територији општине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у току је опсежна акција свих грађана и стручних слжби на отклањању и санацији штете. Претпоставља се да је на терену преко 100 особа, као и радници јавних предузећа из општине и околине и приватних компанија из Бачке Паланке, Новог Сада и Врбаса.
У олуји је оборен велики број стабала како у Бачкој Паланци, тако и у насељеним местима, а велика је штета и у пољопривреди. Фото: Војводина Уживо Штета се још процењује, а покрајинска влада је на ванредној седници одобрила 100 милиона помоћи.
На језеру Тиквара, која се налази на територији општине, за сада је пријављен нестанак око тридесет чамаца, а купача на локалној плажи нема, јер помажу у санацији својих или комшијских објеката.
Према грубим проценама “Војводина шума”, које би тек требало да утврде право стање, само у Бачкој Паланци уништено је пола милиона стабала. – Реч је о површини од око 700 хектара шума. Можда и више након другог налета. Ово су подаци након првог налета, ту је било преко 200 хиљада кубика. Дакле, реда величина да би упоредили, читаво подручје јужне Бачке обнаваља око 100 хиљада кубика, каже извршни директор за шумарство, ЈП “Војводина шуме“ Марко Маринковић за РТС.
Председник општине Бачка Паланка је на предлог Општинског штаба за ванредне ситуације, усвојеним на ванредној седници, донео Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Бачка Паланка због елементарне непогоде проузроковане олујним временом праћеним јаком кишом на територији општине.
Насеља у Бачкој Паланци погођена разорном орканском олујом, изузимајући Челарево, где је ситуација изузетно сложена, треба да добијају струју и воду до краја дана. Фото: Оштина Бачка Паланка На седници Општинског штаба за ванредне ситуације, који је у сталном заседању, констатовано је да Обровац, Товаришево, Силбаш, Параге, Нештин, Визић, већи део Бачке Паланке, Гајдобре и Нове Гајдобре имају струју и да се очекује да је до краја добију Карађорђево и Младеново, али да је ситуација са снабдевањем струјом и даље изузетно сложена. Најтеже је Челареву, које је тешко погођено налетима оркана и 19. и 21. јула, где струје и воде нема већ пет дана. Радови на опоравку електроенергетске мреже у насељу су и даље у току, али је тешко рећи када ће бити успостављено редовно снабдевање струјом кажу у општини.
Општински штаб је констатовао да локалне екипе електродистрибуције заједно са колегама из Новог Сада и радницима приватних предузећа из Бачке Паланке, непрекидно раде у свим насељима, како би се ситуација са струјом нормализовала. Из предострожности су искључени поједини потрошачи на ниском напону. Радови су у току, тако да се очекује да ће и они до краја дана добити струју.
Са седнице Штаба упућен је апел грађанима да имају разумевања за екипе на терену , као и да буду опрезни јер има доста каблова по земљи и у трави. Упућена је молба грађанима да не извлаче сами грање из жица, већ да то препусте стручним екипама.
Koliko štete mogu da podnesu stabla? Evo kada drvo može biti spašeno, a kada ne

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Катаклизмичне сцене из Бачке Паланке (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.