Колико штете могу да поднесу стабла? Ево када дрво може бити спашено, а када не

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jul.2023, 12:30

Колико штете могу да поднесу стабла? Ево када дрво може бити спашено, а када не

После две олујне вечери Нови Сад је остао без мноштва дрвећа, било по парковима или у улицама, а многа од њих већ су уклоњена са својих некадашњих места. Фото: Градске инфо И док „Градско зеленило“ свакодневно ради на санирању последица суперћелијске олује, откривамо вам >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << зашто и која стабла морају бити уклоњена, а која се могу сачувати.
Зашто дрвеће пада приликом невремена, свуда па и у Новом Саду? Прекомерни ветрови чупају велика стабла са слабим кореном. Стабла дрвећа пропадају на својим најслабијим тачкама, што доводи до пуцања или ломљења, а уколико је стабло здраво и чврсто, а ветар довољно јак, дрво се може „извалити“ и са све кореном. Ветрови који изазивају увијање дебла могу оставити опасне расцепе и пукотине, који такође могу бити фатални за дрво.
Када се оваква штета санира, у обзир се узима да ли дрвеће уопште може бити сачувано, као и који су ризици. Уколико је дрво ослабљено и постоји могућност да се лако сруши у некој будућој олуји, најчешћи избор је да се одмах посече, како не би угрожавало безбедност у будућности.
Фото: Градске инфо Оштећено стабло Највеће и најтеже оштећење дрвета јесте оштећење самог стабла. Стабло усмерава раст свих грана и кроз њега се дистрибуишу све хранљиве материје између корена и листова.
Осим структурне неисправности, дрво чије је стабло пукло потпуно је изложено инфекцијама.
У највећем броју случајева, препукло стабло значи и крај живота једног дрвета, па је најбезбедније исећи га у потпуности, наводи специјализовани портал „pctree“.
Фото: Град Нови Сад Губитак крошње и лишћа Губитак лишћа је велики ударац за процес опоравка дрвета. Дрвеће користи своје лишће за производњу хране фотосинтезом, а када постоји велика штета на дрвету, потражња за храном се повећава.
Могуће је да та потражња услед недостатка крошње и лишћа не може бити испуњена, те да се дрво неће опоравити. Уклањање дрвета је обично најсигурнија опција.
Фото: Градске инфо Велико оштећење коре Иако дрво може зацелити „ране“ на својој кори и гранама, то има своје границе. Уколико се при одламању велике гране откинуо и велики део коре дрвета, питање је времена када ће дрво бити заражено.
У зависности од површине коре која недостаје, овакво дрво може бити спашено, али у неким случајевима то није могуће.
Пукотина кроз средину стабла Зрела стабла имају неколико великих грана које извиру или се развијају директно из самог стабла. Ове гране су готово једнако кључне за здравље дрвета као и само стабло.
Ако се једна од ових грана сломи током олује, тежина гране заправо може направити расцеп низ цело стабло дрвета. Расцепи кроз срце дрвета се готово никада не могу поправити.
Шта ако је оборено тек посађено, младо дрво Постоје неколико начина да се поново посади младо дрво, уколико је оборено или ишчупано.
Потребно је ископати рупу, пажљиво ставити дрво унутра, додати земљу и усидриди стабло, а затим залити дрво.
Како и коме да пријавите оштећено и оборено дрвеће које може угрозити нечију безбедност? Фото: ЈКП „Градско зеленило“ ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад обезбедило је рад контакт центра за пријаву штете на дрвећу узроковане синоћном олујом. Уколико је у вашем окружењу дошло до оштећења дрвећа можете то пријавити на телефон 021/21-00-266, у периоду од 6 до 16 часова.
Из „Градског зеленила“ моле грађане да буду стрпљиви и да уколико је могуће пошаљу слике са тачном локацијом на мејл odrzavanje@zelenilo.com.
Радници Градског зеленила ће у наредним данима обићи све локације и по приоритету решавати настале проблеме.
Brojni volonteri pomažu Zelenilu u čišćenju Novog Sada od posledica nevremena (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико штете могу да поднесу стабла? Ево када дрво може бити спашено, а када не се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.