Историја Новог Сада од јесени на малим екранима (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 15:04

Историја Новог Сада од јесени на малим екранима (ФОТО)

Мало ко зна да је Марија Терезија кумовала имену града, а први помен Новог Сада (Neoplanta, Neusatz, Ujvidek) датира баш из 1748. године, у коју је смештена радња остварења “Либерта – рађање града” Фото: PrtSc/Visit Novi Sad Ове јесени стиже телевизијска серија која ће проширити причу филма “Либерта-рађање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << града” и детаљније приказати не само ослобођење Новог Сада и добијање статуса града, који је тај статус добио мирним путем, већ и читаву Војводину као простор где се српска култура и традиција најтешње преплићу са европским идеалима и изазовима тог времена.
„Прилика да радите на оваквом пројекту се указује једном у животу или никада. У том смислу сигуран сам да још увек нисмо свесни значаја самог филма и ТВ серије и да ће се утисци формирати тек након неке озбиљне временске дистанце“, рекао је уочи годишњице премијере филма “Либерта – рађање града” редитељ и сарадник на сценарију Гвозден Ђурић и додао:
„Како ТВ серија има седам епизода јасно је да је сама прича, за разлику од филма, много сложенија и обимнија. И нека то буде позив за гледаоце, који су погледали или ће тек погледати филм, да свакако не пропусте серију.“
Фото: PrtSc/Visit Novi Sad Филмска сага „Либерта – рађање града“ од самог почетка рађена је са планом да буде и филм и серија. Тренд да се филмови из српске кинематографије након своје премијере прикажу и у виду телевизијске серије, наставља се и са пројектом Либерта – рађање града како би гледаоци могли да виде и ширу причу коју су редитељи замислили.
„Филм и ТВ серија “Либерта – рађање града” поред тога што причају причу о настанку нашег града, су и својеврсна визуелна монографија која ће остати један веома важан подсетник за будуће генерације Новосађана о томе да су истинска мултикултуралност и разумевање различитости његова суштина од самог настанка. И то никада не треба да заборавимо, без обзира каква год времена да дођу“, додао је Гвозден Ђурић.
Фото: PrtSc/Visit Novi Sad Прву филмску сагу о настанку Новог Сада потписују редитељ и сценариста Жанко Томић и редитељ и сарадник на сценарију Гвозден Ђурић, а за продукцију су задужене куће “Корзо 2021”, “Биберцхе” и “Телеком Србија”. Лик царице, у раскошној балској хаљини са дугачким огртачем и богатим плавим локнама уздигнутим у пунђу, отелотворила је глумица Марта Береш.
Фото: PrtSc/Visit Novi Sad Поред Марије Терезије, видећемо и друге историјски стварне ликове. Међу њима су епископ бачки владика Висарион (Игор Филиповић), Секула Витковић (Давор Јањић), провизор Редл (Александар Ђурица), генерал Енгелсхофен (Ненад Ћирић) и други. Остале улоге играју Даниел Сич, Ана Мандић, Душан Јакшић, Бранислав Зеремски, Арпад Месарош, Јована Балашевић, Вахид Џанковић…
Da li je bolje kupiti kuću u Sremskoj Kamenici ili Ledincima i koje su cene kvadrata?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Историја Новог Сада од јесени на малим екранима (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.