Шта је Новосађанима потребно? Ово су пројекти са највише гласова на платформи „ТвојГрад“ (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 09:00

Шта је Новосађанима потребно? Ово су пројекти са највише гласова на платформи „ТвојГрад“ (ФОТО)

Пре две године Нови Сад је добио своју дигиталну платформу на којој сви грађани могу да учествују и износе предлоге од јавног значаја – „ТвојГрад“. Са ове платформе неки пројекти су већ усвојени, а ево који су предлози најпопуларнији до данас: Бициклистичка стазе до Петроварадина, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Руменке, а и преко Моста слободе Фото: Градске инфо У граду бициклизма највише гласова имају предлози за нове руте бициклистичких стаза. Нови Сад је у претходном периоду премашио цифру од 100 километара бициклистичких стаза, али грађани, који све више користе бицикле, желе да њима могу до што више локација.
Становници Петроварадина желе бициклистичку стазу до Жежељевог моста или до Моста Дуга, док становници Руменке желе стазу до Новог Сада како би безбедно могли да саобраћају бициклом.
Један од најпопуларнијих захтева је и бициклистичка стаза на Мосту слободе, а припремне мере за тако нешто су већ предузете.
Наиме, програмом уређивања грађевинског земљишта за 2023. годину планирана су средства од 3 милиона динара за анализу увођења бициклистичког саобраћаја на Мосту слободе.
Обнова и ревитализација Јодне бање Фото: WikimediaCommons/Nter25 У Новом Саду 1897. године подигнут је објекат Специјалне болнице за реуматске болести, познатији као Јодна бања.
У питању је извориште минералне, топле, воде температуре 24,6 степени, која је уз то има и лековита дејства.
Комплекс бање садржи и три базена са хладном и топлом водом, тушеве и каде, али након тешког периода на самом крају прошлог века бања је престала са радом.
У новом таласу „wellness&spa“ индустрије, те вишеструком потенцијалу ове локације, грађани виде разлог да се цео комплекс обнови и ревитализује.
Реконструкција „дивље стазе“ од Моста слободе до Сремске Каменице (Едуконс) Фото: Градске инфо Становници Сремске Каменице који живе у близини Моста слободе, а до града иду пешке, често за то користе импровизовани пешачки прилаз мосту који их кроз шуму води до тротоара на мосту.
Један од предлога је да се та „дивља“ стаза реконструише и по прописима прилагоди пешацима, како би безбедно могли да дођу до моста, притом избегавајући шетњу тунелом која је и законом забрањена.
Спортски паркови на Авијатичарском и Новом насељу Фото: Градске инфо Међу најпопуларнијим предлозима, два су на тему нових паркова са спортским садржајима.
Један такав је на Новом насељу, између улице Момчила Тапавице и Булевара Јована Дучића. За ову локацију 2018. године је израђен и усвојен урбанистички пројекат, којим су стекнути сви плански услови за реализацију управо оваквог парка, па се само чекају финансијска средства и његова реализација.
Слична иницијатива постоји и за реализацију парка са спортским садржајем на Авијатичарском насељу.
Шта је је од предлога урађено протекле године? Фото: ТвојГрад Предложено је више од 41 пројекта у вези паркиралишта, на шта је одговорено реконструкцијом старих, изградњом нових паркиралишта, али и изградњом две јавне гараже.
Предлагане су и реконструкције зелених површина, а поводом тога уређено је око 100 блоковских површина у граду, како новим зеленилом, тако и мобилијаром.
Велики број гласова био је за нове терене и спортска игралишта, а на територији Новог Сада „никло“ је 9 нових дечијих игралишта, уз уређење 46 „урбаних џепова“ чији је садржај такође делом намењен деци.
Део идеја био је усмерен на нове бициклистичке стазе, а у току прошле године урађено је око 5 километара нових стаза, уз то да је плановима и пројектима предвиђено још више од 20 километара стаза за бициклисте.
Гласало се и за уређење Подбаре и Алмашког краја, што је пројекат који је тренутно још увек у току. У улицама Алмашког краја ради се на асфалту, тротоарима, фасадама и крововима, како би крај задржао оригинални изглед стар више од једног века и добио нови туристички потенцијал.
Пројекте можете предлагати и сами, а ево како да то учините: Šta je platforma „TvojGrad“ i kako da je koristite?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је Новосађанима потребно? Ово су пројекти са највише гласова на платформи „ТвојГрад“ (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.