Нови Сад некада био под морем, а како би то изгледало данас? (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 12:57

Нови Сад некада био под морем, а како би то изгледало данас? (ФОТО)

Пре око више од 3 милиона година на подручју данашње Панонске низије, чији је део и војвођанска равница, простирало се Панонско море. Да је тако и данас, Новосађани, ипак, не би уживали у томе. Фото: Wikimedia Commons/Pannonian Гледајући на карту и позицију Панонског мора, јасно је да би >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Нови Сад, тачније локалитет на ком се налази, био под водом, као и читава АП Војводина.
Једино острвце била би Фрушка гора, која би се издизала изнад нивоа воде, као и одређени делови Београда нешто јужније.
Гледајући из перспективе Фрушке горе данас, поглед са ње пружао би се на бескрајну водену површину. Такође, данас би можда обронци Фрушке горе, где се налази и Сремска Каменица, уместо на Нови Сад, гледали на море.
Уз мало помоћи вештачке интелигенције, то би могло да изгледа овако:
Панонско море, заправо, није увек било типично море Иако је испрва због везе са средоземљем и тадашњим праокеаном Паратетисом ова водена површина била слановодна, више од 20 милиона година након њеног настанка долази до променте салинитета.
Наиме, море је постајало све мање слано, да би касније добило карактеристике типичне слатководне средине, као једно огромно језеро.
Потврде о слаткој води су седименитни конгломерати, пешчари, лапори и кречњаци у којима су нађени слатководни фосили шкољака конгерија, мали остракоди и листови копнених биљака.
Тај период ослађивања пратило је и благо исушивање вода Панонског мора, да би на крају та огромна водена површина била издељена у више одвојених језера, па бара, и на крају потпуно ишчезла.
Од великог мора, остало само језеро у Мађарској Фото: Wikimedia Commons/Susulyka Једна непотврђена легенда каже да је Блатно језеро или језеро Балатон у Мађарској једина преостала водена површина која је била део Панонског мора.
Истина или не, ово језеро јесте највеће језеро централне Европе, а на фотографијама делује баш као море, па одатле можда и повезаност са праисторијским морским водама овог подручја.
Фото: Wikimedia Commons/Maciej Miąsik Novosadski „Stonehenge“ – neobičan spomenik „sakriven“ nadomak Novog Sada, posvećen lokalnim herojima (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад некада био под морем, а како би то изгледало данас? (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.