Новосађани како бирате своје лубенице?

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 17:31

Новосађани како бирате своје лубенице?

Са летњом сезоном упоредо је дошла и сезона лубеница, освежавајућег воћа које је идеалан оброк током врелих летњих дана. Међутим као и са осталим плодовима, треба бити пажљив у одабиру праве лубенице, јер ово воће није ни јефтино, али је и гломазно и тешко за транспорт, те је велика >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << штета када изаберете лошу лубеницу. Фото: Градске инфо Лубеница савршено гаси жеђ и освежава, садржи чак 92 посто воде и мало калорија, одличан је диуретик и помаже у избацивању токсина из организма.
Како би избегли сценарио у којем се терате да једете безукусне ружичасте кришке, или још горе да пресечете плод на пола и схватите да је лубеница бајата, постоји неколико савета из народа како да се уверите да је лубеница слатка и зрела, али и како да приметите када је њен рок истекао.
Наравно, једини и прави начин је да је отворимо, уверимо се колико је месната, црвена и слатка, али то наравно није увек могуће.
Куцкање о лубеницу Фото: Градске инфо Чувено „куцкање“ о лубеницу се код Новосађана преноси са колена на колено. Поента је да нежно тапкате и слушајте звук који производи. Ако звучи дубоко и шупље, плод има више воде и зрео је. Насупрот томе, ако ваше куцкање звучи гласније, то може бити знак да плод није у потпуности зрео, бар тако кажу наши старији суграђани.
Жута мрља на дну Још једна „легенда“ јесте она о жутој мрљи на делу коре лубенице, односно месту на којем је лубеница лежала на тлу. Наиме, најзрелије лубенице имају жућкасту мрљу, док оне које су беле или светлозелене боје треба избегавати, јер су убране пре него што су дозреле. У народу се саветује да не треба куповати лубеницу која нема никакву мрљу на површини.
Тешка и тврда на додир Фото: Unsplash/Олег К Тежина лубенице игра велику улогу. Када је лубенице зрела, тврђа је, па је најбоље изабрати жељену тежину. Затим подигните сваку од понуђених и ону најтежу и најчвршћу изаберите.
Петељка лубенице треба да „заплаче“ Да би се уверили да је лубеница свежа, када заријете нокат код корена петиљке она би требало да пусти мало сока, то јест да „заплаче“. Ово је знак да је плод зрео, али и да није труо.
Ово су неки од савета за одабир лубенице којим се служи наше становништво. Наравно најбоље је да замолите лубеничара да вам исече троуглић из плода како би се уверили у укус, међутим, осим можда локалних лубеничара, многи продавци вам неће услишити ову молбу, те су народна веровања једини начин да успешно изаберете слатку лубеницу.
Trend porasta broja turista u Novom Sadu se nastavlja – Prema procenama u Srpskoj Atini je pred Exit boravilo 20.000 turista

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосађани како бирате своје лубенице? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.