Ракија од шаргарепе – несвакидашњи производ из Бегеча који је одушевио многе

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 09:21

Ракија од шаргарепе – несвакидашњи производ из Бегеча који је одушевио многе

Многи знају да је бегечка шаргарепа бренд, али и производ са заштићеним географским пореклом. Производња и популарност ове ратарске културе донела је Бегечу велику славу. Међутим, мештани су сада отишли корак даље и направили уникатно пиће – ракију од шаргарепе. Фото: nsuzivo.rs Недалеко >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од Новог Сада расте, како кажу, посебна врста омиљене хране Душка Дугоушка. Једно газдинство у Бегечу одлучило се да направи и ракију од овог поврћа, а како кажу, 20 килограма шаргарепе утроши се да би се направила једна литра овог пића.
Цена једне флаше је 1.200 динара, у пролазу кроз ово мало насеље, испричала нам је жена која испред своје куће ово и продаје. Њен деда дошао је на идеју да поред виљамовке и дуње, пече и шаргарепу. Како она каже, све то раде на свом салашу, на ком имају сопствено воће и поврће, а сам процес печења ове ракије је дуг и захтеван, али се ради из љубави.
Фото: nsuzivo.rs Како ова мештанка истиче, сви у породици се баве узгојем шаргарепе, од најстаријих до најмлађих, а чак су неколико пута учествовали и на познатој бегечког “Шаргарепијади”. Домаћица нам је такође испричала да ракију купују многи, а да се продаје и у Словачку, Мађарску, Босну и Херцеговину па и Хрватску.
„Fenseraj ukusa“ na Detelinarskoj pijaci 8. jula

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ракија од шаргарепе – несвакидашњи производ из Бегеча који је одушевио многе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.