Због чега нема паркинга на Лиману? У току радови на обнови канализације после пола века

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 09:01

Због чега нема паркинга на Лиману? У току радови на обнови канализације после пола века

Грађани Лимана у претходном периоду ускраћени су за поједина паркинг места због радова на канализацији, а све то део је пројекта „Чиста Србија“ који обухвата обнову новосадске канализације. Фото: Градске инфо Тренутно су у току радови на канализацији блока ограниченом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << улицама Драгише Брашована и Булевара ослобођења, блока ограниченим улицама Бошка Бухе и Фрушкогорске, а ради се и канализација код фонтане Бајића и у улици Милке Гргурове.
Циљ овог пројекта је да се реконструише комплетна канализациона мрежа Лимана 1 и Лимана 2, тачније подручја ограниченим Булеваром Ослобођења – Булеваром Цара Лазара и Сунчаним кејом.
Радови на лиманској канализационој мрежи су свеобухватни, и док ће неки „своја“ паркинг места добити пре, а неки касније, рок за завршетак свих радова у оквиру овог пројекта је октобар 2024. године.
Фото: PrtSc/Google Maps Шта радови тачно обухватају? „Овим пројектом предвиђа се комплетна реконструкција цевовода, тј. цеви, шахтова, прикључака, сливника и свих осталих делова мреже“, кажу из ЈКП „Водовод и канализација.
„Имајући у виду да су делови система градске канализације Лимана изграђени половином двадесетог века, па с обзиром на дотрајалост, подложни су честим хаваријама. Последица наведених хаварија су честа загушења у отицању отпадних вода, могућност истицања отпадне воде у околно тло, појаве пропадања уличног партера и хаварије друге инфраструктуре која је у непосредној близини“, рекли су нам у овом јавном предузећу.
„Једина мера за превенцију ових појава је обнављање односно реконструкција комплетног канализационог система који то захтева по листи приоритета на основу дотрајалости и интензитета појаве хаварија. На овај начин плански се обезбеђује правилно функционисање система сакупљања и одвођења отпадних и атмосферских вода“, закључили су из ЈКП „Водовод и канализација“.
Фото: Градске инфо Програм „Чиста Србија“ не обухвата само радове на Лиману, али они јесу од приоритетног значаја због изворишта пијаће воде „Штранд“. „Извориште пијаће воде „Штранд“ је загађено фекалним водама управо са подручја Лимана 1 и 2, и налази се ван функције од 2008. године. Радови на ова два пројекта су започели у првој половини новембра, а завршетак се очекује крајем 2024. године“, наводе из Водовода.
Велики део посла на канализационој мрежи на Лиману је до сада обављен, а након радова на канализацији, уређење паркиралишта и улица изнад преузима ЈКП „Паркинг сервис“. До сада, реконструисана је блоковска канализациона мрежа ограничена улицама Фрушкогорском – Јиричековом – Вељка Петровића, блоковска канализациона мрежа ограничена улицама Милке Гругурове – Јиричековом – Вељка Петровића, блоковска канализациона мрежа Раваничке улице, канализација у улици др. Ивана Рибара, канализациони крак 56 који се налази испред Правног факултета, секундарни вод који се налази у подручју турбо раскрснице, крак 3 који служи за прикупљање отпадне воде научно-технолошког парка, крак који се налази под Булеваром деспота Стефана, канализација блока ограниченим улицама Драгише Брашована и Булевара ослобођења, као и блока ограничен улицама Бошка Бухе и Фрушкогорске.
Фото: Градске инфо Радови у оквиру овог пројекта већ се одвијају и на Подбари, а план је да у будућности још пројеката буде реализовано кроз „Чисту Србију“, између осталог и централно постројење за пречишћавање отпадних вода. Подсећамо, пројекат „Чиста Србија“ представља национални пројекат изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре за чије је спровођење надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и који се финансира у целости из средстава буџета Републике Србије, а који је конципиран на основу потребе за повећаном еколошком заштитом животне средине.
Град Нови Сад налази се међу 14 локалних самоуправа које су обухваћене првом фазом програма.
Glavni deo konstrukcije garaže „Modena“ gotov do sredine septembra – evo kada će početi sa radom (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Због чега нема паркинга на Лиману? У току радови на обнови канализације после пола века се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.