Свечано обележен дан Универзитета у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 09:13

Свечано обележен дан Универзитета у Новом Саду

Свечаност поводом обележавања 63. годишњице оснивања и Дана Универзитета у Новом Саду одржана је у згради Ректората универзитета у Новом Саду. Фото: PrtSc/Универзитет у Новом Саду Програм свечаности обухватио је промоцију нових професора емеритуса Универзитета, доделу награда >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за научни и стручни рад студената у текућој школској години, као и доделу захвалница студентима-волонтерима који су учествовали у спасилачкој мисији након разорног земљотреса који је погодио Турску почетком ове године.
Званице је на почетку скупа поздравио ректор Универзитета проф. др Дејан Мадић који је током свог излагања представио најзначајније резултате Универзитета, као и свих 14 факултета и три научна института у његовом саставу. Нови професори емеритуси Универзитета у Новом Саду, којима је Сенат Универзитета доделио ово звање у току школске 2022/2023. године, су: проф. др Божо Далмација (Природно-математички факултет), проф. др Неда Мимица-Дукић (Природно-математички факултет) и проф. др Ливија Цветићанин (Факултет техничких наука).
Универзитет додељује ово звање на предлог факултета или друге високошколске јединице, редовном професору у пензији, пензионисаном у претходне три школске године, који има најмање 20 година радног искуства у високом образовању и у области науке, a који се посебно истакао својим научним, односно уметничким радом, стекао међународну репутацију и постигао резултате у обезбеђивању наставно-научног, односно наставноуметничког подмлатка, у области за коју је изабран.
Најављујући промоцију нових професора емеритуса Универзитета у Новом Саду, проф. емеритус др Радмила Маринковић Недучин, председавајућа Председништва Клуба професора емеритуса, дала је кратак осврт на последњих 15 година од доделе првих звања професор емеритус на Универзитету у Новом Саду и пет година успешног рада Клуба професора емеритуса УНС, првог такве врсте на универзитетима у Србији. Најзначајније информације о богатом академском, стручном и научном раду нових професора емеритуса представила је проф. емеритус др Мирјана Војиновић-Милорадов, заменица председавајуће Председништва Клуба, док је повеље о додели звања професор емеритус уручио ректор Мадић.
На свечаности су такође уручене и награде за научни и стручни рад студената, које је представио проректор за наставу и студентске активности проф. др Ђорђе Херцег. Ове награде додељују се одлуком Сената Универзитета на основу Конкурса реализованог у текућој школској години.
Сенат Универзитета је на основу предлога комисија за оцену радова донео одлуку о додели награда на седници одржаној 27. априла 2023. године, а укупно је награђено 47 студента са шест факултета: Филозофског (1), Медицинског (4), Природно-математичког (23), Техничког факултета „Михајло Пупин“ (16), Технолошког (1) и Академије уметности (2). Сертификате о наградама су на свечаности уручили ректор Мадић и проректор Херцег.
Свечаност је закључена доделом захвалница студентима-волонтерима Весни Алексић, Дуњи Халиловић и Драгану Бјелићу са Медицинског факултета, као и Ивану Раковићу и Спиридону Ефапломатасу са Факулета спорта и физичког васпитања, који су учествовали у спасилачкој мисији у Кахраманмарашу, једном од најтеже погођених градова у земљотресу у Турској почетком ове године. Програм свечаног обележавања Дана Универзитета оплемењен је наступима студенткиња соло певања Академије уметности Нови Сад: Ђурђице Бабић, Снежане Танасковић, Љепосаве Малбаше, Андриане Петровски и Ане Штуле, које су извеле Химну Републике Србије и свечану академску песму Гаудеамус игитур, а  затим и наступом Ање Риђешић, студенткиње 2. године клавира у класи проф. Милана Миладиновића, која је извела дело Ондина М. Равела, као и Марије Зороје, студенткиње 4. године харфе у класи проф. Сташе Мирковић Грујић, која је наступила са композицијом Le Rossignol Ф. Листа (arr. H. Renie).
У програму су такође учествовали и чланови Ансамбла народних игара и песама Академског културноуметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“ који су извели сегмент из кореографије „Шопска свита“, ауторке Агрипине Војнове.
Raspisan konkurs za smeštaj u studentskim domovima u Novom Sadu, Zrenjaninu i Somboru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Свечано обележен дан Универзитета у Новом Саду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.