Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jun.2023, 09:02

Како су становници на Видовданском насељу прославили своју славу? (ВИДЕО)

Знамо да је 28. јун посебан датум за цео Српски народ и да је Видовдан велики празник посебно због свог историјског контекста, овај дан већина грађана Србије обележава на својствен начин. Тако и на Видовданском насељу у Новом Саду овај празник се обележава на посебном манифестацијом.
Традиција налаже да Видовданско насеље прослави своју славу уз храну, пиће, музику и комшијски дух. Ове године је свему претходио фудбалски турнир за малишане 2013. и 2015. годиште на теренима Фудбалског клуба Црвене звезде из Новог Сада.
Спортско надметање био је увертира у такмичење у кувању рибље чорбе, где су се домаћини и домаћице такмичили у припремању овог специјалитета. Будући да је Видовдан посна слава рибља чорба је послужила као предјело свим грађанима који су одлучили да празник прославе са комшијама.
Наравно било је штандова и са другом посном храном, а пасуља је било у огромним количинама, тако да су сви присутни (а било их је много) могли да кућама оду пуног стомака.
Око 20 часова одржана је литија код крста Светог Вида на Видовданском насељу, коју је држао отац Бранко Ђурчин, уз освештавање колача и кољиво. Затим је уследио културно уметнички програм који је подсетио на историјску битку одиграну 1389. године.
Програм у духу сећања на Косовски бој и српске јунаке употпунили су и гласови црквеног хора Вазнесења Господњег, Културно-уметничког друштва „Вила“, звуци гусала, хармонике, гајди, као и приказ борби витезова.
Догађај су организовали Месна заједница „Видовданско насеље“, ФК „Црвена звезда“ и Организација „Равничар“, а Новосађани су имали још једну прилику да у комшијском духу обележе величанствен празник, један од највећих у историји српског народа.
Najboljim novosadskim đacima tradicionalno uručene Vidovdanske nagrade – dodeljeno ukupno 1.105 nagrada (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како су становници на Видовданском насељу прославили своју славу? (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.