Новосађани, у петак на Тргу слободе можете добровољно да дате крв и спасите нечији живот

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 09:47

Новосађани, у петак на Тргу слободе можете добровољно да дате крв и спасите нечији живот

Светски дан давалаца крви обележава се 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер који је заслужан за откриће крвних група. Фото: Unsplash/Yunus Tuğ За ово откриће Карл је 1930. године добио Нобелову награду. Светски дан давалаца крви почео је да се обележава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од 2004. године у Јоханезбургу.
Широм света 14. јуна се организују различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи.
Поводом Светског дана давалаца крви у петак, 16. јуна, од 10.00 до 13.00 часова на Тргу слободе, биће организовано добровољно давање крви, у сарадњи новосадског ЕУ инфо поинта са Заводом за трансфузију крви Војводине и Црвеним крстом Новог Сада.
Подсећамо, крв могу дати све здраве особе од 18 до 65 година уколико задовољавају одређене медицинске услове.
Аутобуске карте за добровољне даваоце крви Право на ову карту имају грађани Града Новог Сада на основу спискова институција којима припадају, односно на основу Уверења Завода за трансфузију крви о броју добровољних давања крви за датог корисника. Право на карту имају даваоци крви који су дали крв преко 50 пута жене, односно 100 пута мушкарци. Детаљније информације погледајте на овом линку.
Још ова среда и онда долази лепо време и дани без кише! (среда, 14. јун)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосађани, у петак на Тргу слободе можете добровољно да дате крв и спасите нечији живот се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.