Обележен Међународни дан нестале деце у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Maj.2023, 18:00

Обележен Међународни дан нестале деце у Новом Саду

Сваке године, 25. маја обележава се Међународни дан нестале деце. У Новом Саду обележен је акцијом у организацији „Центра за несталу и злостављану децу“. Тим поводом испред Филозофског факултета чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << учествовала је у симболичној садњи пет стабала ружа као знак сећања на петоро деце која још увек нису пронађена. Фото: Град Нови Сад
– Обележавањем данашњег дана изражавмо подршку борби за проналазак све несталу деце за којом се још увек трага у нади да ће бити пронађена и заштићена, а уједино обележавамо и сећање на децу која, на жалост никад нису пронађена. Симболичан чин садње пет стабала ружа у знак сећања на петоро деце која још увек нису пронађена, је опомена свима нама да не заборавимо, али и подсетник да сваки дан активно радимо на подизању свести о безбедности деце као најосетљивије категорије друштва – рекла је Данијела Костић.
Она је на панел дискусији истакла да Градска управа за социјалну и дечију заштиту као и Центар за социјални рад на територији Града Новог Сада, обезбеђују помоћ деци и младима у ситуацијама породичног насиља, пружајући им психолошку подршку или збрињавање у прихватилишту за децу. – „Сигурна дечија кућа“ је настала је с циљем да се прекине породично насиље и омогући живот који пружа оптималне услове за несметан раст и развој. Овим видом подршке спроводе се превентивне мере, с обзиром да разлози нестанка деце нису увек кримналне отмице. Нестанци се нажалост дешавају и најчешће су везани за бег од куће услед потешкоћа у најближем окружењу. Поред овог вида помоћи у Новом Саду постоји и „Свратиште за децу и младе“ које у свакодневном раду има развијену конструктивну сарадњу са Домом здравља, Одељењем полицијске испоставе Стари Град и Одељењем за малолетничку делинквенцију, као и са три основне школе које похађају корисници свратишта. „Свратиште за децу и младе“ је члан Регионалне мреже за децу укључену у живот и рад на улици и активно учествује у састанцима и комуникацији мреже – објаснила је Данијела Костић.

Фото: Град Нови Сад

Догађају су такође присуствовали директор „Центра за несталу и злостављану децу“ Игор Јурић, ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мадић, као и бројни учесници панел дискусије.

Како су организатори изјавили, званични подаци Министарства унутрашњих послова показују да је током 2022. године у Србији пријављен нестанак 1.523 малолетна лица, пронађено је 1518, што значи да пет породица још увек трага за несталима.

Održan naučno – stručni skup o bezbednosti saobraćaja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обележен Међународни дан нестале деце у Новом Саду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.