Ко се скупља на „промаји“ и где се налази ово место у Новом Саду?

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 12:15

Ко се скупља на „промаји“ и где се налази ово место у Новом Саду?

Позната још као и „долина чепова“, новосадска „промаја“ налази се у Банатићу и представља јединствено место где се окупљају све генерације комшија. Фото: Градске инфо Испред броја 9 у Улици Омладинског покрета, можете присуствовати топлој комшијској атмосфери по којој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је Нови Сад познат широм Европе.
Иако се понекад ово место помиње у лошем контексту, због алкохолних пића која се конзумирају, истина је да се овде сакупљају и појединци који не пију, али и они који воле да се опусте уз које хладно пиво.
Фото: Градске инфо На „промаји“ се скупљају све генерације од пензионера до оних најмлађих, такође можете упознати много различитих профила људи, од занатлија до доктора наука. Будући да се налази надомак спортских терена по којима је Блок познат, „промаја“ је место на којем се некада сакупљају и спортисти.
Уколико будете пролазили овуда и видите јунака кошаркашке Репрезентације Србије из Индијанаполиса који је срушио САД својим тројкама, немојте сумњати у свој вид, јер то заиста јесте Милан Гуровић. Бивши српски кошаркашки ас у паузама од посла у Београду, често свраћа у крај у којем је одрастао, да попије пиво и поприча са пријатељима из детињства, а његовог брата Вељка, већ можете срести било који дан у недељи, јер је он један од домаћина на „промаји“.
Фото: Градске инфо Реновирањем овог дела пре пар година, уклоњено је хиљаде чепова који су покрили земљиште испред промаје (због чега је настао назив „долина чепова“). Осим тога обезбеђене су и нове клупе као и место за роштиљање, које је сада део свакодневнице на „промаји“.
Фото: Градске инфо Када су кишни дани, или када су температуре сувише ниске за дружење напољу, забава прелази у култни кафић „Zippo“ (некадашња „Гага“). Када временски услови дозвољавају дружење на „промаји“, тада су маркет „Деспотовић“ и маркет „Тина“ места где се обезбеђују храна и пиће.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Pariske Komune (PK), Omladinskog pokreta (@zippo_pk_kafic)


На „промају“ је савако добродошао, нема везе да ли сте из кварта, или сте у пролазу, увек ћете добити понуду да седнете и нешто попијете. Наравно „цена“ овог дружења подразумева и слушање многих прича. репертоар тема варира од оних актуелних, до прича из прошлости Блока и Банатића. Фото: Градске инфо Уколико сте пажљив слушаоц, можете сазнати како су се у овом кварту некад тражили ванземаљци на небу посебним двогледом, приче иза сваког мурала у овом делу града и где се некад налазило отворено клизалиште у овом делу града. „Промаја“ је место где можете упознати и многе музичаре, од гитаристе култног бенда „Пекиншка Патка“ до оснивача неких од Новосадских рок и панк бендова који су обележили музичку сцену 80-тих.
Уколико гости на промаји имају неке занимљиве приче да поделе са „домороцима“ онда ће бити главна занимација тог дана, али и наредних, пошто свака нова прича и догађај на „промаји“ се препричавају месецима.
Треба напоменути да и поред навијачких графита „пази воша гази“ и других, на „промају“ су добродошли сви, не само навијачи Војводине. Иако ће вам старији дати до знања да је ово кварт у коме се навија за Војводину, нећете имати проблем и ако сте симпатизер неког другог клуба, наравно док поштујете одређене границе.
Фото: Градске инфо Кроз историју Банатића (или ПК како га ословљавају готово сви становници овог дела града) многе битне одллуке донете су управо на „промаји“. Управо на овом месту је „пао договор“ да се организује сада већ култни „Блоксток фестивал“ 1998. године. Тај први фестивал је био без спонзора и организован је „на раменима“ заједништва и комшијске љубави.
Иако у Банатићу станују многи пензионери, који би радије имали тишину у поподневним и вечерњим сатима, врло су ретки случајеви да се неко жалио на галаму са „промаје“, јер ово место је постало иконично за овај део града и готово да нема становника у кварту који бар једном није поседео на „промаји“. Уколико сте мислили да су заједништво, комшијски дух и дружење на клупама ишчезли у Новом Саду, свратите на „промају“ током сунчаних дана и уверите се да људске врлине по којима су познати Новосађани још увек нису заборављене.
Banatić – Kuća „Blokstoka“ i mnogima početna tačka Novog Sada (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ко се скупља на „промаји“ и где се налази ово место у Новом Саду? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.