Овонедељна дешавања у Новом Саду

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Maj.2023, 07:01

Овонедељна дешавања у Новом Саду

Остало је још мало до краја месеца маја, али и у овој недељи интересантних догађаја има прегршт. Надамо се да ће ове недеље бити лепо и топло и да ћемо моћи да уживамо у шетњама и фантастичним дешавањима која ће се одржати ове недеље у нашем граду. Фото: Градске инфо Ево шта нас >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << очекује у Новом Саду ове недеље: Међународни пољопривредни сајам од 20. до 26. маја на Новосадском сајму Фото: Градске инфо Међународни пољопривредни сајам је највећи сајамски догађај у Србији и један од највећих у Европи у области пољопривреде. Окупља најзначајније компаније у агроиндустрији, пољопривредној производњи, механизацији, као и најбоље у сточарству. Незаобилазно је место за пољопривреднике и професионалну публику којој је пољопривреда фокус интересовања. Постао је заштитни знак Новосадског сајма, најстарије сајамске куће у Србији, али и Новог Сада, као и престижно место за презентацију и развој агробизниса.
Целодневни маратон класичне музике у КС „Свилара“, 21. маја Фото: Градске инфо У Културној станици „Свилара“, 21. маја 2023. године, у оквиру пројекта „Камерна музика дан и ноћ“, одржаће целодневни маратон класичне музике.
Пројекат „Камерна музика дан и ноћ“ подразумева целодневни маратон камерне музике који чине три концерта. Концерти ће се одржати у терминима од 11:00 часова, 15:00 часова и 19:00 часова.
Планирано је да наступи око сто извођача – студената Музичког департмана Академије уметности у Новом Саду, који ће том приликом изводити ремек дела камерне музике за стандардне и нестандардне камерне саставе. Концерти су отворени за сваког заинтересованог посетиоца.
Пројекат „Камерна музика дан и ноћ“ јесте манифестација у којој учествују професори камерне музике, који су истовремено и извођачи наведене уже области, а којом настављају традицију промоције и неговања извођаштва камерне музике.
Изложба цртежа у Галерији „Прометеј“, 23. маја Фото: Галерија Прометеј У уторак, 23. маја 2023. године, са почетком у 19:00 часова, у Галерији „Прометеј“ (Светозара Милетића 16, Нови Сад), биће приређена изложба цртежа „Хроничар Војводине, коју је приредио аутор Богдан Ибрајтер Тане.  У програму ће осима аутора учествовати и Даница Радовић и Зоран Колунџија, а улаз је бесплатан.
Изложба „Нове наде“ у Културној станици „Свилара“ од 23. до 28. маја Фото: КС Свилара Изложба „Нове наде“ оплемениће простор Културне станице Свилара у периоду од 23. до 28. маја. Отварању изложбе ученика првог разреда ликовних техничара посетиоци ће имати прилику да присуствују 23. маја у 19:00 часова.
Млади који ће своје радове изложити су: Грубишић Павле, Гаврилов Дуња, Габрић Никола, Докић Ксенија, Иванчевић Наташа, Ковач Оливера, Леви Мудрински Сара, Мојсиловић Лиа, Новаковић Анђелија,Пејовић Никола,Пекић Ана, Поснов Александра,Прецеп Јелена,Радишић Андрија,Салаји Вања, Суслова Алиса, Ирина Петрушина, Шевић Матеа, Кристина Рађеновић, Урош Лукић, Валерија Илиевска, Матеа Радовић и Нађа Пауновић.
Поставку чине радови урађени у техници угаљ на натрон папиру, формата 100џ70цм. Основни мотив је мртва природа, са свим елементима и реквизитима који се могу наћи на радовима и поставкама како у уметничким школама, тако и на академијама.
То су мотиви попут саксија са цвећем,занимљивим флашама,ћуповима,воћем,препарираним птицама,гипсаним одливцима и гипсаним бистама. Поседују комбинацију свих добро познатих мотива,класичних мртвих природа и мало савременијих решења, у виду неких предмета, занимљивих драперија и интересантних међусобних односа тих предмета.
Ученици ће после оваквог процеса рада, научити како се озбиљно приступа ликовном делу, и проћи ће кроз цео процес, од припреме, до саме реализације рада. Па чак и до саме поставке готовог производа у простор Културне станице Свилара.
Предавање у Поклон збирци Рајка Мамузића, 24. маја У среду, 24. маја у 18 часова, у оквиру изложбе „Откривени свет илустрације Љубице цуце Сокић“, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића биће одржано предавање у атељеу Рака Кројача ауторке др Драгане Ковачић, музејског саветника и кустоса Збирке графике и цртежа страних уметника Народног музеја у Београду.
Тема излагања је рад Љубице Цуце Сокић у дечјим часописима „Полетарац“ и „Змај“. Часописи су издвојени у односу на целокупно стваралаштво Љубице Сокић у области илустрације због широког дејства које су, као средства масовне комуникације, имали у стварању визуелне културе генерација које су се образовале током шездесетих и седамдесетих година 20. века.
Предавање на тему капетана Давида Албала у Архиву Војводине, 25. маја Фото: Градске инфо Предавање на тему „Капетан Давид Албала (Београд, 1886 – Вашингтон, 1942) лекар и српско-јеврејски национални радник, први војни аташе Краљевине Србије и последњи војни аташе Краљевине Југославије у Вашингтону“ одржаће се у четвртак, 25. маја у Архиву Војводине са почетком у 13.00 часова.
На предавању ће говорити Др Јелена Ердељан, редовна професорка на одељењу за историју уметности и управница Центра за студије јеврејске уметности и културе Универзитета у Београду на тему „Јевреји и развој образовања, културе и уметности у Србији у међуратном периоду“, као и Рози Стивенсон – Гуднајт (Албала) на тему „Драги деда – Писмо капетану Давиду Албали од његове једине унуке“. Писмо ће бити представљено на енглеском језику, а превод ће бити обезбеђен.
Вече Јапанске културе на „Аnime night“ догађају у „Cinaplex Promenadi“. 25. маја Фото: Cinaplexx Биоскоп Cineplexx Promenada позива све љубитеље аниме филмова, као и оне који желе да се упознају са најпопуларнијим жанром јапанске кинематографије, на Anime Night догађај у четвртак, 25. маја од 19 часова.
Поводом премијере најновијег аниме филма „Suzume no tojimari“, уједно и првог филма овог жанра у биоскопу који је титлован на српски језик, дружићемо се у холу биоскопа и пре пројекције, а пред почетак филма обрадовати најсрећније поклонима изненађења.
Улазнице су у продаји!

„Кубанеро Салса Фестивал“ од 25. до 28. маја на више локација у граду укључујући централне градске тргове „Кубанеро Салса Фестивал“ један је од највећих и најпрепознатљивијих салса фестивала у овом делу Европе, који окупља велики број плесача и заљубљеника у кубанску музику. Циљ фестивала је промоција салсе и других кубанских плесова, музике и културе латиноамеричких земаља, као и подстицање дружења и пријатељства међу људима.
Програм фестивала обухвата разноврсне плесне и музичке садржаје, радионице, концерте и наступе на више локација у граду, укључујући и главне градске тргове. Бесплатне отворене плесне радионице организују се на тргу, где посетиоци имају прилику да се упознају са основама салсе, при том учећи од најбољих предавача.
Као пратећи програм организују се изложбе слика и фотографија са претходних фестивала, док једна изложба и део програма имају за циљ промовисање безвременске културе овог карипског острва. Током трајања фестивала, читава једна улица у центру града буде претворена у малу Хавану где се четири дана дружи, свира, пева и плеше, баш онако како се то ради на улицама главног града Кубе.
Цветна пијаца 26. и 27. маја на платоу Спенса Фото: Градске инфо Новосадска цветна пијаца је дводневна (петак-субота) продајна изложба цвећа, садница и опреме за хортикултуру коју организује Покрет горана Новог Сада на платоу испред СПЕНС-а.
На једном месту окупља се велики број произвођача са подручја целе Србије са циљем да грађанима Новог Сада понуде што богатији избор квалитетних сезонских биљака.
Изложбене целине су: изложба цвећа, садница, семенске робе  и опреме за уређење баште; изложба меда и здравствено-безбедне хране, изложба старих и уметничких заната. У случају лошег времена, цветна пијаца се одлаже или помера за наредни викенд.
Фестивал луткарства основних школа, 26. и 27. маја у Позоришту младих Од 2005. године Фестивал луткарства основних школа (ФЛУОШ) одржава се у Новом Саду као републичка и међународна смотра најбољих основношколских луткарских група, ауторских позоришних лутака и луткарских текстова наставника. Уз луткарске представе, организују се изложбе и предавања. Циљ манифестације је размена искустава и ширење луткарске културе, представљање најуспешнијих наставника и ученика луткара уз велику медијску пажњу у циљу подстицања даљег развоја школског луткарства. Због свог значаја ФЛУОШ се налази и у Календару смотри и такмичења Министарства просвете Републике Србије.
Програм фестивала можете погледати на сајту организатора.
Стеријино позорје, од 26. маја до 3. јуна у Српском народном позоришту Фото: СНП/В. Величковић Стеријино позорје, као стални фестивал домаћег драмског текста, такмичарског карактера, установљено је 1956. године у оквиру обележавања и прославе 150. годишњице рођења и 100. годишњице смрти великог српског комедиографа Јована Поповића Стерије. На фестивалу могу учествовати професионална позоришта и групе из земље и иностранства с представама рађеним по текстовима наших писаца, као и домаћа позоришта са представама рађеним по текстовима страних писаца.
Бенд „Detour“  у СКЦНС Фабрици, 27. маја Фото: СКЦНС Фабрика Бенд „Detour“, препознатљив међу љубитељима квалитетног, савременог, електро-акустичног поп звука, наступиће у Фабрици СКЦНС у суботу, 27. маја 2023. године.
Улазнице су доступне у претпродаји по цени од 1.200 динара и могу се купити онлајн као и на продајним местима „Gigstix-а“.
На дан концерта цена улазнице на билетарници Фабрике износиће 1.500 динара. Врата фабрике се отварају у 20 часова.
Концерт ће почети у 21:00 час.
„Barcelona gipsy balkan orchestra“ на Спенсу, 27. маја Фото: Промо После низа атрактивних музичко-сценских наступа, изванредни састав из Барселоне поново креће на светску турнеју, а једна од станица биће и Нови Сад па ће тако Новосађани поново имати прилику да слушају примамљиве ритмове планетрано популарног бенда Barcelona Gipsy Balkan orchestra који ће наступити на СПЕНС-у 27. маја.
Улазнице су  у продаји, на целокупној продајној мрежи GigsTix-а, као и онлајн.
Уживајте!
Kako u Novom Sadu možete iznajmiti “stan na dan“ bez plaćanja provizije platformama za izdavanje?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Овонедељна дешавања у Новом Саду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.