„Српска Атина“ богатија за још једног гиганта, Вучић: „Нидек“ ће увећати БДП нашег земљишта

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 14:32

„Српска Атина“ богатија за још једног гиганта, Вучић: „Нидек“ ће увећати БДП нашег земљишта

Нови Сад, данас је отворио врата једној од најмодернијих светских фабрика за производњу електричних мотора, јапанској компанији “Нидек”. Отварању су присуствовали председник државе Александар Вучић, министар одбране Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, председник >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Скупштине Иштван Пастор, председник Покрајинске владе Игор Мировић, министар финансија Синиша Мали и други званичници. Фото: НСуживо/Павле Пејић Прва Нидек фабрика, у Србији основана је крајем јануара 2021. године, а 10. децембра прошле године постављен је камен темељац за нову фабрику, у комплексу који ће имати укупну површину око 60.000 м2.
Свечани програм отварања, започет је краткометражним филмом о компанији “Нидек”.
Извршни потпредседник Нидека Мицује Кишиде на почетку обрачања захвалио се свима што су дошли да присуствују отварању фабрике Нидек. Фото: НСуживо/Павле Пејић „Након што смо објавили почетак пословања у Србији априла 2021., ми у Нидеку провели смо две године како бисмо припремили почетак производње овде у Новом Саду. Захвалан сам што смо данас овде и што можемо да увеличамо овај дан, захваљујући великој подршци коју су нам сви пружили. Циљ нам је да производимо аутомобилске вучне моторе за европску регију. Нидек група планира да успостави пословну базу више различитих компанија за европско пословање. Ове фабрике у којима данас започињемо производњу представљају први корак у реализацији тог плана. Запослили смо људе из Србије на позицијама руководиоца, менаџера. Видим да они поседују велико знање и експертизу, добро баратају енглеским језиком и показују велику посвећеност. Видим код њих жељу да допринесу економском развоју Србије. У будућности запослићемо више хиљада оператера, руководиоца…Наш план је да активно сарађујемо са Србијом. Ојачаћемо и везе које имамо са Универзитетом Новог Сада“, закључио је Кишида.
Фото: НСуживо/Павле Пејић Ово је важна инвестиција и референтна тачка у подвизима измедју Јапана и Србије. „Усуђујем се да кажем, да пријатељи целог нашег народа Агашизу- често је говорио да је снажна економија извор националне снаге Јапана. Ми имамо Јапанске компаније као снажне партнере у развијању и снажењу наше економије. Господин Шигеноби Нагамори, има јасну визију и циљ 1973. године када је основао компанију Нидец – знао је за древну јапанску мудрост која каже “Истрајност је моћ”. Нидек има развој, производњу прецизних погона за аутомобилску индустрију, мотора за кућне апарате и свих оних индустријских мотора и мотора за машине. За нас је важно што запошљавамо, и што доводимо најбоље роботе из Јапана у нашу државу и што све више прелазимо на капитално-интензивну индустрију. Ово ће да увећа бруто домаћи производ нашег земљишта и да оснажи нашу економију, али успели смо ми у још нечему. Верујем да ћемо и са новим амбасадорима успети да направимо контакте са новим Јапанским компанијама које ће долазити у нашу земљу, рекао је председник Александар Вучић и додао:
Фото: НСуживо/Павле Пејић „Ми увек молимо наше људе који раде у иностранству да се врате у нашу земљу. Данас сам био срећан када сам видео Марка и Ивана да раде овде у Новом Саду, а уствари су из Крагујевца и Италије. Да Нидек није дошао у нашу земљу ко зна да ли би они сада били ту. Важно нам је да сви ти учени људи овде раде и стварају, помажу нашој економији и одгајају своју децу у овој држави. Такође, значајан је наш образовни систем јер морамо да ојачамо и остале градове, а не само да сви хоће у Нови Сад јер он има Факултет Техничких наука, ми такве факултете морамо да имамо и у другим градовима. Погледајте ово овде окружење, сада се отварају фабрике једна за другом, а то подиже животни стандард не само у Новом Саду него у целој Србији.“
Отправник послова Јапана у Србији Тецуја Цубота, потом, се обратио присутнима. „Велико ми је задовољство да будем са вама овде данас, као део Владе Јапана, како би смо прославили ову церемонију у Србији. Честитам Нидек корпорацији за отварање нове савремене и оријентисане на будућност фабрике коју видимо данас.Желим да одам поштовање и захвалност председнику Вучићу зато што је показао лидерске способности у константним напорима и труду које је уложио у труду да у Србију доведе нове инвеститоре и компаније. Хвала на подршци коју смо добили од Србије, Новог Сада и свих институција, ово је важан корак за много људи овде. Србија и Јапан већ 140 година граде своје пријатељство, које сваког дана јача све више. Отварање Нидека ће отворити и нову страну у нашем билатералном односу“, закључио је Цубота.
На крају свечаног отварања, оптравник послова, потпредседник Нидека и председник Александар Вучић потписали су се на на узорцима производа.
Otvaranja fabrike elektromotora “Nidec” u Novom Sadu: Proizvodiće se 300.000 jedinica godišnje (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Српска Атина“ богатија за још једног гиганта, Вучић: „Нидек“ ће увећати БДП нашег земљишта се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.