Новосадске школе против насиља – У Машинској школи одржана прва обука (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Maj.2023, 12:23

Новосадске школе против насиља – У Машинској школи одржана прва обука (ФОТО)

У Средњој машинској школи у Новом Саду данас је одржана прва од укупно три обуке школских служби за реаговање у случају вршњачког насиља. Фото: НС уживо/Павле Пејић Тема обуке је препознавање свих облика насиља, са акцентом на електронско насиље, поступање и реаговање. Програмом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су обухваћене све основне школе са територије Града Новог Сада у којима је обука завршена, а у току је обука у средњим школама. „Координационо тело у оквиру Градске управе за образовање и Града Новог Сада је у школској 2022/2023. завршило обуку за све основне школе на територији града. Обухваћено је укупно 39 школа. Као што је и најављено у фебруару, када је завршен први циклус, наставља се са циклусом обуке за средње школе. Ово је прва од укупно три које ће бити реализоване у нашим средњим школама“, истакла је Биљана Кикић Грујић, члан Координационог тела за спречавање насиља у основним и средњим школама на територији Новог Сада и објаснила како ће изгледати предавања:
Фото: НС уживо/Павле Пејић „Обука подразумева четири дела. Први део је увођење колега педагошко-психолошких служби, директора школе, секретара школе, чланова тима за превенцију насиља и представника ђачког парламента у све облике насиља и злостављања. Затим, препознавање и реаговање, са акцентом на електронско насиље. Следи поступање полиције у случајевима прекршаја и њихово реаговање у сључајевима кривичних дела. Завршни део је поступање школа кад се деси нека од претходно три набројане категорије.“
Истакла је да је овим у фокусу подршка просветним радницима и школама да се додатно оснаже, да у случајевима сумње или када се деси неки облик насиља и злостављања, буде што пре пријављено надлежнима, како би се већ на првом нивоу решили проблеми и одстранила могућност доласка до оног најгорег, трећег нивоа.
Фото: НС уживо/Павле Пејић Координаторка је подсетила да по протоколу и приручницима који важе за све васпитно-образовне установе, комплетно насиље је подељено на три нивоа и четири врсте. Када говоримо о нивоу, подељено је у зависности од степена опасности, а када причамо о врстама, ради се о физичком, емоционалном, сексуалном и електронском насиљу.
На питање који облик насиља је у новосадским школама најдоминантнији, координаторка је била конкретна.
„Најприсутнији облик насиља у новосадским школама је електронско насиље. Ми можемо да пратимо која школа или који кварт има проблем са којим обликом насиља. Последњи подаци показују да електронско насиље предњачи у односу на све друге облике насиља.“ Фото: НС уживо/Павле Пејић Подвукла је да од наредне школске године, од септембра месеца, планирано да у ову обуку буду укључени и родитељи преко градског савета родитеља града Новог Сада како би се свест о превенцији вршњачког насиља спровела у темељној и јасно дефинисаној форми.
Gužve na Futoškom putu: Vozači ako ste u “žurbi”, pronađite alternativu (FOTO/VIDEO)

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадске школе против насиља – У Машинској школи одржана прва обука (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.