Центар “Срце” добио повећан број позива од прошле среде: Јавља се и велики број родитеља

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Maj.2023, 17:55

Центар “Срце” добио повећан број позива од прошле среде: Јавља се и велики број родитеља

Центар “Срце” је хуманитарна организација која се бави пружањем емотивне подршке и превенције самоубиства. Већ 32 године група волонтера путем телефона, чета и мејла, помаже људима који се налазе у било каквој врсти психичких потешкоћа или кризи коју не успевају да превазиђу. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels Раде свих 365 дана, од 14.00 до 23.00 часа. Волонтери су прошли обуку која траје четири месеца и тренутно их има 45. Тања Бокун, једна од волонтерки у центру, истиче за НС Уживо да је њихова основна улога да саслушају, прихватају и пружају подршку.
– Највише позива имамо из Србије, па онда из Хрватске и Босне, као и позиве наших људи из целе Европе или других земаља, јер када је човеку тешко или је под емотивним оптерећењем лакше му је да о томе прича на свом матерњем језику – наводи Бокун.
Центар “Срце” придружио се осталим центрима за подршку након трагичног догађаја у Србији, а Бокун истиче да је било за очекивати повећан број позива и да би било чудно да нису имали велики број позива.
Фото: Промо – Као што то утиче на ментално здравље људи који су директно били укључени, то утиче и на стање људи свих нас. За почетак то је врло узнемиријуће. Ту су биле, условно речено, две групе људи који су се јављали. Људи су били много више анксиозни, депресивни, збуњени, изгубљени помало, уплашени и јављали се и говорили “Ето, ја иначе нисам добро, али ми је због овога много теже”. Ту су били и људи који су нас први пут звали, управо са узнемиреношћу изазваном овом ситуацијом – истиче Бокун.
Бокун, која је од оснивања центра у њему, наглашава да “Срце” функционише на принципима анонимности и поверљивости. Фото: Pexels – Људима је важно да када нас позову да знају да их нико неће ни на који начин злоупотребити. Оно што се у овој ситуацији јако примећује је туговање, у најчистијем облику, и изневерености у нешто што су веровали. Када вам неко, фигуративно говорећи, измакне столицу, па оно за шта сте се држали више није ту, онда сте пољуљани и треба да се ослоните на некога у кога верујете. Нама се знатно повећао број позива од прошле среде и очекивала сам више позива деце, али смо имали много позива родитеља. Јављају се млади људи који су у годинама када треба да уђу у неке важне животне одлуке.
Позиви ка центру “Срце” су бесплатни на број 0800/300-303.
„Humanitarni ponedeljak“ na Štrandu za Dimitrija Stankovića

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Центар “Срце” добио повећан број позива од прошле среде: Јавља се и велики број родитеља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.