Три месеца након земљотреса у Турској: У Новом Саду отворена међународне конференција “Савезници током катастрофа: Турско-Српско искуств

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 16:29

Три месеца након земљотреса у Турској: У Новом Саду отворена међународне конференција “Савезници током катастрофа: Турско-Српско искуств

Данас је у згради Ректората Универзитета у Новом Саду отворена међународна конференције под називом “Савезници током катастрофа: Турско-Српско искуство” на којој су присуствовали делегација спасилачке организације АКУТ из Турске, као и спасилачки тим из Србије. Фото: nsuzivo.rs/Pavle >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pejić/Уступљена фотографија/AP/Hussein Malla Конференција ће трајати до 12. маја на којој ће “Организација за трагање и спасавање” из Новог Сада и спасилачке организације АКУТ из Турске размењивати заједничка искуства боравка у Турској за време земљотреса.
Циљ конференције је анализа реаговања спасилачких организација током катастрофалног земљотреса који је погодио Турску, као и јачање билатералних и братских односа између две организације и две државе.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Драган Бјелић, председник Организације за трагање и спасавање, сумирао је утиске током боравка у Турској. „Након четири месеца од трагичних земљотреса који су погодили Турску. Са спасилачком организацијом АКУТ са којом смо радили раме уз раме током седам дана нашег боравка у Кахраманмарашу који је био епицентар другог земљотреса. Овде смо данас да ализирамо и сумирамо утиске током нашег боравка у Турској као и да анализирамо све кораке које смо тамо чинили, али и да разговарамо о будућој сарадњи, будућим вежбама и реаговањем у случају ванредне ситуација уколико се оне десе“, истакао је Бјелић.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Наш тим за спасавење у Турску се упутио три дана након земљотреса. Кахраманмараш у том тренутку је био у потпуности разорен земљотресом. Какви су утисци након четири месеца, Бјелић је одговорио. „Радили смо на пословима претраге и спасавање за људским животима, али такође имали смо и медицински тим који је био задужен за пружање прве медицинске помоћи свима којима је то било неопходно. Наши утисци су помешани, и дан данас се присећамо свих ситуација у којима смо се затекли. Оно што је највећи утисак оставило на нас јесу лица људи који су чекали испред рушевина своје најмилије да буду извучени. Тио је најјачи утискао који и дан данас стоји у нама“, истакао је.
Организација за трагање и спасавање је основана 2020. године у Новом Саду, а о даљим активностима Бјелић наглашава да данас имају прилику да шире организацију и том приликом позвао све заинтересоване грађане да се прикључе и да буду део организације за трагање и спасавање.
Ђорђе Херцег, проректор Универзитета у Новом Саду, истакао је да је поносан што имају прилику да угосте тим из Турске. „Нажалост сведоци смо тога да се у данашње време дешава доста катастрофа. Велико нам је задовољство да су наши студенти из Србије у оквиру организације за трагање и спасавање учествовали у помоћи Турској. Такође нам је драго што смо учествовали у развијању међунардне сарадње и добрих међународних односа са пријатељима из Турске“, рекао је Херцег.
Есра Устункаја, други председник Турске спасилацке организације АКУТ захвалила се на гостопримству. Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić „Желела бих да се захвалим колегама, који су нас позвали на овај састанак и тиме поткрепили нашу сарадњу у размењивању корисних информација и савета везаних за спасавање људских живота, у земљотресима који су погодили Турску, 6. фебруара ове године. Ова сарадња ће нам донети успехе у неким нашим следећим заједничким подухватима, спасавања људских живота, како у нашој земљи тако и у остатку света. Хвала још једном што сте дошли данас овде као и на гостопримству „, истакла је Утункаја.
Investicija vredna milion evra: Otvoren distributivni centar Crvenog krsta u saradnji sa „Marera Properties“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Три месеца након земљотреса у Турској: У Новом Саду отворена међународне конференција “Савезници током катастрофа: Турско-Српско искуство” се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.