Из Дома здравља “Нови Сад” подсећају грађане на службе које се баве превенцијом и радом са најмлађима

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 16:27

Из Дома здравља “Нови Сад” подсећају грађане на службе које се баве превенцијом и радом са најмлађима

Дом здравља Нови Сад још једном жели да подсети грађане на службе које се баве превенцијом и радом са најмлађима, а све у сврху психолошке помоћи и оснаживања. Фото: Градске инфо Саветовалиште за младе које следеће године обележава 20 година рада, Развојно саветовалиште, предавачи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у оквиру Школе родитељства и Школе за баке и деке, психолози, као и психијатри на располагању су свима онима којима је потребна таква врста помоћи.
Служба за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“ је 01.11.2004. године основала Саветовалиште за младе са циљем превенције ризичних понашања код младих узраста од 7 до 19 година.
Рад Саветовалишта заснива се на основним принципима примарне превенције, у првом реду васпитно-едукативном раду, промотивним активностима усмереним ка унапређењу здравља адолесцената, стицању вештина за успостављање личне одговорности за сопствено здравље, а самим тим и за здравље других.
Рад Саветовалишта базиран је на мултидисциплинарном приступу и чине га: специјалиста социјалне медицине, психолози, педагог, специјалисти струковне медицинске сестре, а по потреби се укључују и лекари других специјалности као консултанти: педијатар, јувенилни гинеколог, уролог, психијатар, дерматолог и други.
У оквиру Службе за здравствену заштиту деце ради и Развојно саветовалиште чија основна делатност јесте праћење, подстицање и унапређење менталног и говорно-језичког развоја деце, довољно је да родитељ/старатељ разговара са изабраним педијатром који ће га упутити у начин рада саветовалишта. Школа родитељства и Школа за баке и деке је саставни део Градског центра за унапређење репродуктивног здравља.
Школе фунционишу путем предавања којима присуствују наше будуће маме са својим партнерима, где заједнички говоримо о недоумицама које доноси родитељство.
Превенција поремећаја из спектра менталног здравља подразумева сузбијање фактора ризика и истовремено јачање заштитних фактора. Васпитно деловање у породичном, школском и социјалном окружењу, јесте значајна одредница понашања, учења и успеха деце и младих. Без обзира о ком узрасту је реч, родитељи, васпитачи, учитељи и наставници и шира друштвена заједница, од рођења детета, кроз одрастање и сазревање, на директан или посредан начин прилазе детету/ученику.
Оног тренутка када се појаве препреке, и када родитељи/старатељи постану свесни да постоји проблем у дечијем понашању, често траже одговор на питање где су погрешили. У том трагању за узроцима наши стручњаци стоје им на располагању.
Humanitarna organizacija „Svi za Kosmet“: Humanitarni turnir u fudbalu za seniore

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Из Дома здравља “Нови Сад” подсећају грађане на службе које се баве превенцијом и радом са најмлађима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.