Дешавања у Новом Саду у мају месецу

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Apr.2023, 07:01

Дешавања у Новом Саду у мају месецу

Мај је пети месец у години и има 31 дан. Овај месец су прозвали царски, цветни, цветник, цветаљ, зато што се од давнина сматра месецом у ком се заљубљују чак и они који кажу да нису намеравали нити себе сматрају особом заљубљиве природе. Фото: Градске инфо Једноставно,онај ко је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заљубљен осећа се као цар, а изгледа као цвет.
То је месец када се природа већ пробудила из зимског сна и сада све цвета, расте и размножава се. Дани су приметно дужи, а сунце пријатно греје па смо сви веселији и расположенији. Нови Сад је најлепши у мају. Туристи који дођу у наш град у мају заљубе се у њега на први поглед, а како и не би када је прелеп.
У мају забава је загарантована скоро сваки дан у Новом Саду. Пред нама је месец који је препун дешавања, изложби, представа и концерата.
Погледајте шта нас очекује у Новом Саду овог маја:
Базари:
 Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци, 5. маја Фото: Градске инфо Новосадски ноћни базар окупља мале произвођаче, уметнике и креативце и нуди посетиоцима прилику да се у вечерњим часовима опусте и угоде себи, купујући неки ручно рађен производ и уживајући у гастрономским специјалитетима.
Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајту организатора.
Шести „Фенсерај укуса“ на Детелинарској пијаци, 13. маја Фото: PrtSc/Instagram/fenserajukusa Организатори фестивала „Фенсерај укуса“ вас позивају да им се и у овој години придружите на манифестацији посвећеној најлепшим и најзанимљивијим укусима из Србије где вас очекују још лепши укуси и рукотворине и сјајна атмосфера.
Фенсерај укуса можете посетити од 18:00 до 23:00 часа.
Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на Фејсбук страници организатора.
„Start Up“ Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци, 19. маја Фото: Градске инфо Манифестација је, пре свега, намењена онима који су нови у предузетничким водама и који су тек покренули свој посао малог произвођача, као и за досадашње  излагаче на Новосадском ноћном базару који су вољни да својим искуством помогну новима у послу и излажу своје производе и на оваквом догађају.
„Start Up“ Новосадски ноћни базар посетиоцима нуди уживање у вечерњој куповини квалитетних домаћих производа уз прегршт добре забаве.
Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајту организатора.
Цветна пијаца 5. и 6. маја, 12.и 13. маја, 19. и 20. маја и 26. и 27. маја на платоу Спенса Фото: Градске инфо Новосадска цветна пијаца је дводневна (петак-субота) продајна изложба цвећа, садница и опреме за хортикултуру коју организује Покрет горана Новог Сада на платоу испред СПЕНС-а.
На једном месту окупља се велики број произвођача са подручја целе Србије са циљем да грађанима Новог Сада понуде што богатији избор квалитетних сезонских биљака.
Изложбене целине су: изложба цвећа, садница, семенске робе  и опреме за уређење баште; изложба меда и здравствено-безбедне хране, изложба старих и уметничких заната. У случају лошег времена, цветна пијаца се одлаже или помера за наредни викенд.
Фестивали
Фестивал укуса – кафе, чоколаде и књиге од 12. до 14. маја у СКЦНС Фабрици Фото: Pixabay/Ri_Ya Јединствени фестивал на нашим просторима окупља велики број излагача, од великих брендова кафа, чоколада и издавачких кућа, до малих произвођача, независних књижара из Србије и региона. Током три фестивалска дана посетиоци могу да дегустирају кафе, чоколаде, купе производе, погледају књиге, присуствују интересантним предавањима о кафи и чоколади, учествују у радионицама и на трибинама које окупљају госте из Србије и региона. Интернационални фестивал је представљен кроз три улице у којима су изложени производи: улицу кафе, улицу чоколаде и улицу књиге.
Улаз на фестивал је слободан.
Детаље фестивала можете погледати на сајту организатора.
Чалабрц фест. 14. маја у Биг шопинг центру Чалабрц фест је догађај у част добре домаће хране. Осмишљен је тако да буде помоћ и презентација домаћицама и малим предузетницима. У ери брзе хране, жеља  организатора је да укаже да здрава храна није тренд, већ традиција која је покретач целе идеје. Циљ фестивала је истицање добре и здраве хране испред индустријске, а одржава се два пута годишње, у пролеће и јесен.
„Кубанеро Салса Фестивал“ од 25. до 28. маја на више локација у граду укључујући централне градске тргове „Кубанеро Салса Фестивал“ један је од највећих и најпрепознатљивијих салса фестивала у овом делу Европе, који окупља велики број плесача и заљубљеника у кубанску музику. Циљ фестивала је промоција салсе и других кубанских плесова, музике и културе латиноамеричких земаља, као и подстицање дружења и пријатељства међу људима. Програм фестивала обухвата разноврсне плесне и музичке садржаје, радионице, концерте и наступе на више локација у граду, укључујући и главне градске тргове. Бесплатне отворене плесне радионице организују се на тргу, где посетиоци имају прилику да се упознају са основама салсе, при том учећи од најбољих предавача. Као пратећи програм организују се изложбе слика и фотографија са претходних фестивала, док једна изложба и део програма имају за циљ промовисање безвременске културе овог карипског острва. Током трајања фестивала, читава једна улица у центру града буде претворена у малу Хавану где се четири дана дружи, свира, пева и плеше, баш онако како се то ради на улицама главног града Кубе.
Фестивал луткарства основних школа, 26. и 27. маја у Позоришту младих Од 2005. године Фестивал луткарства основних школа (ФЛУОШ) одржава се у Новом Саду као републичка и међународна смотра најбољих основношколских луткарских група, ауторских позоришних лутака и луткарских текстова наставника. Уз луткарске представе, организују се изложбе и предавања. Циљ манифестације је размена искустава и ширење луткарске културе, представљање најуспешнијих наставника и ученика луткара уз велику медијску пажњу у циљу подстицања даљег развоја школског луткарства. Због свог значаја ФЛУОШ се налази и у Календару смотри и такмичења Министарства просвете Републике Србије.
Програм фестивала можете погледати на сајту организатора.
Стеријино позорје, од 26. маја до 3. јуна у Српском народном позоришту Фото: СНП/В. Величковић Стеријино позорје, као стални фестивал домаћег драмског текста, такмичарског карактера, установљено је 1956. године у оквиру обележавања и прославе 150. годишњице рођења и 100. годишњице смрти великог српског комедиографа Јована Поповића Стерије. На фестивалу могу учествовати професионална позоришта и групе из земље и иностранства с представама рађеним по текстовима наших писаца, као и домаћа позоришта са представама рађеним по текстовима страних писаца.
Концерти
Концерт Звонка Богдана у Српском народном позоришту, 7. маја Звонко Богдан ће у недељу 7. маја, наступити на великој сцени Српског народног позоришта у пратњи својих тамбураша са почетком у 20:00 часова.
„Ритам Европе!“ у Лиманском парку 9. маја Фото: СКЦНС Oдржаће се на бини у Лиманском парку, 9. маја, где ће наступити љубљански рок бенд Богунов, култни панк бенд Параф из Ријеке, београдски експериментални рок бенд Визељ, алтернативни рок бенд Канда Коџа и Небојша из Београда и новосадска кантауторка Дојо.
Концерт је бесплатан и почиње у 19 часова.
Ансамбл Метаморфозиз у Градској концертној дворани, 11. маја Београдски ансамбл Метаморфозис, од свог оснивања 2005. године, позиционирао се на српској музичкој сцени као узбудљив састав који нуди врхунске иновативне интерпретације дела класичног репертоара, домаћих и страних савремених аутора. Његови оснивачи су Саша Мирковић виолиста и Татјана Јовановић Мирковић виолончелисткиња. Од пажљивог и одмереног грађења медитативне атмосфере, преко покретљивих и виртуозних одсека, до снажних, фуриозних крешенда, оркестар посвећено и суверено влада огромним распоном инструменталних боја и израза. Метаморфозис наступа без диригента, предвођен харизматичним и енергичним Сашом Мирковићем, и према потреби проширује или мења свој основни састав додатим инструментима, електроником и сценским елементима.
Велика хип-хоп журка уз „Bad Copy“ 13. маја у Хали 2 Фото: Хала 2 „Љубав или пиво“, „Откуцаји“, „Кафа“, „Металац“ – хитови су који ће одјекивати Халом 2 Новосадског сајма 13. маја јер ће публика имати прилику да ђуска уз популарни хип-хоп састав Bad Copy. Овај београдски хип хоп трио, са увек занимљивим хумористичким приступом уличном животу, убрзо је постао јако популаран и неизоставни део престоничких журки. Сада ће без сумње у Новом Саду направити одличну журку, а сви заинтересовани улазнице могу пронаћи на свим Gigstix продајним местима, по цени од 1000/1500 динара.
Концерт у част Владе Дивљана у СКЦНС Фабрици, 19. маја Фото: PrtSc/skcns.org Овог маја, Влада Дивљан би напунио 65 година. У његову част и славу, (не)нормални & Зденко Колар одсвираће концерт у петак, 19. маја у СКЦНС Фабрици. Они ће извести песме из свих периода богате музичке каријере Владе Дивљана, а део репертоара чиниће и највећи хитови групе “Идоли”. На тим песмама бас гитару ће свирати Зденко Колар, члан легендарних „Идола“ и басиста који је пратио Дивљана од самог почетка.
Улазнице су у претпродаји по цени од 1.200 динара и могу да се купе онлајн на као и на продајним местима „Gigstix-а“.
На дан концерта цена улазнице на билетарници Фабрике износиће 1.500 динара. Врата и билетарница Фабрике отварају се у 20 часова. Концерт ће почети у 21 час.
 Концерт бенда Буч Кесиди на Спенсу, 2о. маја Популарни панчевачки двојац Буч Кесиди прави свој највећи новосадски концерт у досадашњој каријери и то 20. маја на новосадском Спенсу (мала сала).
Улазнице се могу  купити онлајн као и на продајним местима „Gigstix-а“.
Бенд „Detour“  у СКЦНС Фабрици, 27. маја Фото: СКЦНС Фабрика Бенд „Detour“, препознатљив међу љубитељима квалитетног, савременог, електро-акустичног поп звука, наступиће у Фабрици СКЦНС у суботу, 27. маја 2023. године.
Улазнице су доступне у претпродаји по цени од 1.200 динара и могу се купити онлајн као и на продајним местима „Gigstix-а“.
На дан концерта цена улазнице на билетарници Фабрике износиће 1.500 динара. Врата фабрике се отварају у 20 часова.
Концерт ће почети у 21:00 час.
„Barcelona gipsy balkan orchestra“ на Спенсу, 27. маја Фото: НСЕПК2022 После низа атрактивних музичко-сценских наступа, изванредни састав из Барселоне поново креће на светску турнеју, а једна од станица биће и Нови Сад па ће тако Новосађани поново имати прилику да слушају примамљиве ритмове планетрано популарног бенда Barcelona Gipsy Balkan orchestra који ће наступити на СПЕНС-у 27. маја.
Улазнице су  у продаји, на целокупној продајној мрежи GigsTix-а, као и онлајн.
Спортске манифестације „Tour de Fruška“ од 19. до 21. маја, Врдник „Tour de Fruška“ је јединствена тродневна манифестација, намењена свим љубитељима бициклизма, рекреације, боравка у природи, добре музике и војвођанских гастрономских специјалитета, а представља спој спорта, привреде и туризма. Спортски део је резервисан за МТБ маратонске трке за обичне и е-бициклове, дечије трке и полигоне за најмлађе, друмске вожње путевима Фрушке горе, као и „траил“ трчање као посебан сегмент ове манифестације. Богат пропратни програм обухвата Ноћни базар уз присуство великог броја привредника из Војводине, као и презентацију културних дешавања, знаменитости и локалитета на штандовима туристичких организација. Ово је прилика за све да уживају у својим омиљеним хобијима и активностима, да се такмичите у професионалним и рекреативним тркама, пренесу млађим нараштајима љубав према активном начину живота и боравку у природи и подигну свест о природном и туристичком потенцијалу региона.
Детаље манифестације можете пронаћи на сајту организатора.
Сајмови Међународни пољопривредни сајам од 20. до 26. маја на Новосадском сајму Фото: Градске инфо Међународни пољопривредни сајам је највећи сајамски догађај у Србији и један од највећих у Европи у области пољопривреде. Окупља најзначајније компаније у агроиндустрији, пољопривредној производњи, механизацији, као и најбоље у сточарству. Незаобилазно је место за пољопривреднике и професионалну публику којој је пољопривреда фокус интересовања. Постао је заштитни знак Новосадског сајма, најстарије сајамске куће у Србији, али и Новог Сада, као и престижно место за презентацију и развој агробизниса.
Уживајте! Koji su najpoznatiji novosadski brendovi?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дешавања у Новом Саду у мају месецу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.