Новосадски сајам потписао Уговор о партнерству са Италијом

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 15:24

Новосадски сајам потписао Уговор о партнерству са Италијом

У години у којој се обележава век постојања, Новосадски сајам је најавио јубиларни 90. Међународни пољопривредни сајам, који ће бити одржан од 20. до 26. маја. Фото: Новосадски сајам Земља партнер је Италија, са којом је данас Новосадски сајам потписао Уговор о партнерству. Потписе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су, у присуству амбасадора Италије у Републици Србији, Луке Горија, на документ ставили Антонио Вентреска, директор Италијанске трговинске агенције „ITA/ICE“  и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.
Током протеклог века компаније из Италије годинама наступају на Новосадском сајму, што појединачно, што у колективним изложбама. Чврста сарадња потврђена је и кроз подршку коју Италија пружа као Земља партнер и Земља пријатељ. „То што је Италија Земља партнер на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду можемо да поделимо на три момента. Први је јачање присуства Италије на Балкану. Други је везан за безбедност прехрамбених производа и то је сектор коме се земље Европске уније посебно посвећују, а ми видимо многе прилике за сарадњу са Србијом у овом сегменту. Нама је циљ да инвестирамо у Балкан и у Србију и да јачамо сарадњу у пољопривредном сектору“, рекао је амбасадор Италије у Србији Лука Гори.
„Трећи моменат због којег смо одлучили да будемо Земља партнер Пољопривредног сајма у Новом Саду је наша жеља да дође до додатног јачања економских односа Србије и Италије и наставак Б2Б сусрета које смо претходно организовали на Бизнис форуму на којем се говорило и о сарадњи у пољопривреди“, додао је Гори.
Фото: Новосадски сајам „На Пољопривредном сајму ћемо наступити са 21 излагачем. Tо су најважнија предузећа из области аграра, а покриваћемо 500 метара квадратних на штандовима. Самом Свечаном отварању ће присуствовати наш министар пољопривреде Лолобриђида. Ми смо за учешће на Новосадском сајму одлучили да укључимо читав систем Италије. Организовали смо и културни програм који ће трајати током читавог Пољопривредног сајма, а у томе нам је помогао Италијански институт за културу. Оркестар Таранта ће наступити на Свечаном отварању док ће концерт имати 20. маја у Новом Саду. Они изводе типичну музику и посебан плес. Биће ту и кинематографије, организоваћемо конгрес о италијанистици, спремили смо и позоришне представе и различите друге уметничке догађаје“, истакао је Гори.
„Сигуран сам да ћемо на Сајму додатно ојачати односе Србије и Италије“, закључио је Лука Гори, амбасадор Италије у Србији. Фото: Новосадски сајам „Италија је ове године трећи пут Земља партнер, као што је то била и 2016. и 2019, док је 2015. године била Земља пријатељ. Поред тога што је један од главних партнера Србије у процесу европских интеграција, Италија је према подацима из јанура ове године трећи најважнији спољнотрговински партнер. Спољнотрговинска размена је 2021. године била рекордних 4,1 милијарду евра. У 2022. за првих 7 месеци робна размена је била 2,74 милијарде евра. Ми се надамо, с обзиром на то да је Италија већ трећи пут Земља партнер, једном је била и Земља пријатељ, да смо сигурно једним делом и кроз активности на Пољопривреном сајму, кроз ову нашу кућу поспешили привредну размену“, рекао је директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић.
„Поводом века постојања Новосадског сајма у припреми је монографија у којој је забележено и присуство представника италијанског трговинског аташеа, др Бенедетија, на изложби одржаној од 14. до 17. априла 1934. године, додао је Цветковић. – Већ сада имамо пријављених више од 1.100 излагача на овогодишњем Сајму, уз максимално испуњен простор, како на отвореном делу Сајмишта тако и у халама. Према нашим очекивањима ово неће бити и коначна бројка до почетка одржавања Сајма, јер је интересовање изузетно. Пре неколико дана смо имали и сусрет са Амбасадом Румуније. Они се после десетак година враћају са шест компанија. Директни излагачи, према досадашњим подацима стижу из 25 земаља и Србије“, истакао је Цветковић.
Јубиларни 90. међународни пољопривредни сајам биће одржан од 20. до 26. маја. Генерални спонзор је Globos осигурање, Златни спонзор Ал Дахра. Банка партнер је Банка Поштанска штедионица, а спонзор јубилеја је Телеком Србија, дародавци у Покон-игри су Агропанонка, „MBV“ и „KITE DOO“, уз подршку републичких, покрајинских и градских институција. U TONS-u promovisana prva faza digitalne mape grada i Fruške gore

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадски сајам потписао Уговор о партнерству са Италијом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.