Нови Сад је данас добио нову улицу-„Хероји са Кошара“

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Apr.2023, 12:04

Нови Сад је данас добио нову улицу-„Хероји са Кошара“

На иницијативу Удружења ветерана 53. граничног батаљона, Нови Сад је данас 9. aприла добио улицу „Хероји са Кошара“. Улица се налази на Футошком-Новосадском путу, поред стадиона „Вујадин Бошков“. Фото: Градске инфо На данашњи дан, пре 24. године, почео је напад на караулу Кошаре. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Напад су извршиле снаге НАТО пакта, војска Републике Албаније и шиптарско-терористичке снаге. Битка на Кошарама је трајала до 14.јуна 1999.
„Иницијативу за покретање овако нечегa је жеља да се хероји са Кошара не забораве. Прави хероји су момци који су дали живот на Кошарама, они су дали највредније што су имали у одбрани наше државе. Ова улица је још један начин да их не заборавимо и да их спомињено. Иницијативу за давање назива овој улици је покренуло Удружење ветерана 53. Граничног батаљона. Удружење ветерана негује традицију граничног батаљона и свих бораца који су дали свој допринос у битkи на караули Кошаре. Жеља нам је да  се давањем назива улицама, трговима, обележавањем годишњица, ти детаљи сачувају од заборава. Симболика данашњег датума је та да је 9. априла почео напад на караулу Кошаре. Зато нам је била жеља да баш на тај дан, данас  после 24 године овој улици дамо тај назив“, рекао је Петар Мишић, потпоручник у пензији и један од иницијатора данашњег дешавања.
Мишић је рекао да је Удружење поднело још неке иницативе по узору на ову данашњу. „Битка на караули Кошаре је од ове године ушла у наставни план и програм за предмет Историја за ученике 8. разреда основне сколе. То је још један показатељ да држава брине о борцима, негује културу сећања и поштује традицију“ истакао је Мишић.
Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона за време НАТО агресије изјавио је:“ Битка на Кошарама је симбол одбране од НАТО агресије. Ова признање које добијамо од града везано за улице, булеваре и спомен обележја и све што има префикс битка са Кошара ми то посвећујемо свим  припадницима Војске и Полиције, њих 1065 који су дали своје животе за одбрану Косова и Метохије. Слоган нашег удружења је „Кошаре битка која траје“ а ми то сада слободно можемо превести и рећи „Косово и Метохија, битка која траје“, али сада се ова битна води неким другим средствима.“
У бици на караули Кошаре, у одбрани државе границе Републике Србије, живот је дало 108 старешина и војника. Они су дали највредније што су имали да би Србија постојала и данас.
Da li ste znali da je Novi Sad nekada imao stub srama?


Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад је данас добио нову улицу-„Хероји са Кошара“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.