РЦ Нови Сад: појава Шљивине осе

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 09:53

РЦ Нови Сад: појава Шљивине осе

На подручју деловања РЦ Нови Сад засади шљиве се налазе у различитим фазама цветања, од почетка до пуног цветања (ББЦХ 61-65). Фото: Pixabay/Couleur На лепљивим клопкама које су постављене у засаде шљива региструју се улови одраслих јединки црне шљивине осе (Hoplocampa minuta) и жуте шљивине осе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << (Hoplocampa flava).
Ове штеточине имају једну генерацују годишње и презимљавају у земљи у стадијуму ларве. У периоду цветања шљиве, појављују се одрасле јединке оса и полажу јаја на чашицу цветова. Црна шљивина оса полаже јаја у слободне чашичне листиће, док жута шљивина оса између слободних чашичних листића. Једна женка положи просечно 40 јаја. Након пиљења, гусенице се убушују у тек заметнуте плодове. При убушивању, гусенице не гутају ткиво плода већ га скупљају у устима и избацују напоље, све до продирања у семенку. Оне се првенствено хране семенкама, а при том изгризају и семену кућицу, па и меснати део плода. Нападнути плодови отпадају, а једна гусеница може уништити до 5 плодова шљиве. Сузбијање се изводи у периоду пиљења гусеница пре њиховог убушивања у плодове.
За сада се не препоручује примена хемијских мера заштите, а РЦ Нови Сад наставља се праћењем наведених штеточина и сигнализираће право време за третман.
Примена инсектицида у фазама цветања је законом забрањена.
RC Novi Sad: Pojava Kupusne muve (Delia radicum)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Нови Сад: појава Шљивине осе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.