РЦ Нови Сад: Појава мале репичине пипе

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jan.2023, 16:25

РЦ Нови Сад: Појава мале репичине пипе

На подручју деловања РЦ Нови Сад усеви уљане репице се налазе у фази 9 и више листова развијено (ББЦХ 19). Фото: Wikimediacommons/Harry Rose Визуелним прегледом усева регистровано је присуство одраслих јединки мале репичине пипе (Ceutorhynchus pallidactylus) на до 24% биљака. Присуство велике репичине пипе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << (Ceutorhynchus napi) није регистровано.
У последњих месец дана, на аутоматским метеоролошким станицама, бележе се високе температуре за ово доба године које су иницирале излазак одраслих јединки мале репичине пипе са места презимљавања. У односу не претходне године, излазак ове штеточине са места презимљавања регистрован је и до две недеље раније. Такође, тренутне бројности мале репичине пипе на парцелама су значајне, јер се на појединим биљкама региструје и више одраслих јединки.
Све наведено изискује посебан опрез код произвођача и њихово редовно присуство на парцелама.
За сада се не препоручују хемијске мере заштите, а РЦ Нови Сад наставља са праћењем репичиних пипа у усевима уљане репице и сигнализираће право време за третман.
RC Bačka Topola: Zdravstveno stanje useva uljane repice

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Нови Сад: Појава мале репичине пипе се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.