Искористите Дан града како бисте га боље упознали

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jan.2023, 08:49

Искористите Дан града како бисте га боље упознали

Царица Марија Терезија 1. фебруара 1748. године потписала је „Повељу слободног краљевског града“ којом је тадашњем насељу Петроварадински шанац дат статус слободног града и ново име које и данас носи. Фото: Градске инфо Ова привилегија је добијена захваљујући грађанима који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су били жељни слободе и који су од царице откупили овај статус за 80.000 форинти.
Управо због тога, овај датум се обележава као Дан града Новог Сада.
Туристичка организација Града Новог Сада заједно са установама културе, поводом Дана града, организује широм отворена врата 4. и 5. фебруара када ће сви заинтересовани Новосађани, Новосађанке и њихови гости моћи да виде изложбе попут „Милева: ми смо стена“, „Тамбурашка традиција у Војводини“, али и сталне поставке бројних установа културе потпуно бесплатно. Биће организовано и упознавање са свим мање познатим причама о старом градском језгру и Петроварадинској тврђави кроз организоване бесплатне туристичке туре уз пратњу водича.
Туристичке туре ће бити на српском језику, а одржаће се према следећем распореду:
Субота, 4. фебруар: Туре по центру града одржаће се у терминима: 10.00, 11.30 и 12.00 часова, а туре на Петроварадинској тврђави одржаће се у 11.00, 12.30 и 13.30 часова.
Недеља, 5. фебруар: Туре по центру града одржаће се у терминима: 10.00, 11.00 и 12.00 часова, а туре на Петроварадинској тврђави одржаће се у 11.00, 12.30 и 13.30 часова.
Пријава за бесплатне туристичке обиласке града и тврђаве је обавезна, а сви заинтересовани могу се пријавити на веб сајту Туристичке организације Града Новог Сада, кликом овде.
Фото: Градске инфо Циљ акције је да се Новосађанима и Новосађанкама представи културно-туристичка понуда нашег града, како би на прави начин, као будући амбасадори свог града, осетили дух Новог Сада.
Током 4. и 5. фебруара у бројним установама културе одржаће се ,,Дани отворених врата“ који ће омогућити посетиоцима да се бесплатно упознају са културном понудом нашег града. Отворена врата или стручна вођења вас очекују у следећим установама:
Музеј Војводине: Фото: Градске инфо Субота, 4. фебруар:
11.00 ч – Театрић Музеја Војводине, програм за децу од 5 до 10 година на адреси Дунавска 35 (неопходна пријава на мејл pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs).
12.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку Војводина од праисторије до почетка 20. века и тематску изложбу Бошко Петровић – скице за велика дела на адреси Дунавска 35.
12.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку Војводина у И и ИИ светском рату на адреси Дунавска 37.
Недеља, 5. фебруар: 11.00 ч – Мој град Нови Сад, музејска радионица за децу од 5 до 10 година на адреси Дунавска 35 (неопходна пријава на мејл pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs).
12.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку Војводина од праисторије до почетка 20. века и тематску изложбу Бошко Петровић – скице за велика дела на адреси Дунавска 35.
12.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку Војводина у I и II светском рату на адреси Дунавска 37.
Напомена: Радно време Музеја Војводине ће оба дана бити од 10.00 до 18.00 часова, а улаз ће за све посетиоце бити слободан.
Спомен-збирка Павла Бељанског: Фото: PrtSc/Facebook/Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Субота, 4. фебруар:
Од 12.00 до 13.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку колекције Павла Бељанског.
Од 16.00 до 17.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку колекције Павла Бељанског.
Недеља, 5. фебруар: Од 12.00 до 13.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку колекције Павла Бељанског.
Од 16.00 до 17.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку колекције Павла Бељанског.
Напомена: Радно време Спомен-збирке Павла Бељанског ће оба дана бити од 10.00 до 18.00 часова, а улаз ће за све посетиоце бити бесплатан.
Установа за израду таписерија Атеље 61: Субота, 4. фебруар:
Од 10.00 до 14.00 ч – стручно вођење кроз свет ткања и комплексан начин настајања познатих таписерија.
Недеља, 5. фебруар:
Од 10.00 до 14.00 ч – стручно вођење кроз свет ткања и комплексан начин настајања познатих таписерија.
Галерија Матице српске: Фото: Градске инфо Субота, 4. фебруар:
У 12.00 ч – биће организовано бесплатно стручно тумачење изложбе Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности
Недеља, 5. фебруар: У 12.00 ч – биће организовано бесплатно стручно тумачење изложбе Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности
Пријава за стручна тумачења за оба дана су обавезна и неопходно је пријавити се за суботу овде, а недељу овде. Број места је ограничен.
Напомена: Осим горе споменутих стручних тумачења која ће бити бесплатна, у осталим терминима, као и за редовна вођења у 13.00 и 17.00 сати, улазнице у Галерију Матице српске ће се наплаћивати по цени од 200 динара.
Музеј града Новог Сада: Фото: НСЕПК/В. Величковић Посета Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави биће бесплатна 4. и 5. фебруара у периоду од 09.00 до 17.00 часова.
Поред тога, за све заинтересоване посетиоце Музеј града огранизоваће бесплатну туру кроз Подземне војне галерије, у суботу и недељу, 4. и 5. фебруара са почетком у 12.00 часова.
Збирка стране уметности: Посета Збирци стране уметности у Дунавској 29 биће бесплатна 4. и 5. фебруара у периоду од 10.00 до 18.00 часова. Поред сталне поставке, моћи ћете се упознати и са ремек-делима нашег познатог сликара Милана Коњовића.
Завичајна збирка у Сремским Карловцима: Посета Завичајној збирци у Сремским Карловцима биће бесплатна у суботу 4. фебруара, у периоду од 09.00 до 17.00 часова.
Галерија ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића: Фото: Градске инфо Субота, 4. фебруар:
12.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку где се могу видети дела националног сликарства настала после Другог светског рата чији аутори спадају међу најпознатије тога доба.
15.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку где се могу видети дела националног сликарства настала после Другог светског рата чији аутори спадају међу најпознатије тога доба.
Напомена: Галерија ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића ће оба дана радити у периоду од 09.00 до 18.00 часова, а улаз ће бити бесплатан.
Природњачка збирка Покрајинског завода за заштиту природе: Субота, 4. фебруар:
11.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку Природњачке збирке Покрајинског завода за заштиту природе која приказује богатство биолошке и геолошке разноврсности АП Војводине и броји преко 25000 природњачких експоната.
Недеља, 5. фебруар:
11.00 ч – стручно вођење кроз сталну поставку Природњачке збирке Покрајинског завода за заштиту природе која приказује богатство биолошке и геолошке разноврсности АП Војводине и броји преко 25000 природњачких експоната.
Напомена: Природњачка збирка Покрајинског завода за заштиту природе оба дана ће радити у периоду од 10.00 до 18.00 часова, уз слободан улаз.
Музеј Тамбурица феста: Фото: Градске инфо Субота, 4. фебруар:
12.00 ч – стручно вођење кроз изложбу Тамбурашка традиција у Војводини
Напомена: Музеј Тамбурица феста ће радити у суботу, 4. фебруара, од 10.00 до 16.00 часова, уз слободан улаз.
Новосадски дечији културни центар: Субота, 4. фебруар:
11.00 ч – вођени обилазак кроз изложбу у Галерији и обилазак Атељеа уз представљање Ликовних програма, као и представљање других пројеката.
12.00 ч – вођени обилазак кроз изложбу у Галерији и обилазак Атељеа уз представљање Ликовних програма, као и представљање других пројеката.
Напомена: Новосадски дечији културни центар ће радити 4. фебруара у два термина од 11.00 и од 12.00 часова по 45 минута, уз слободан улаз.
Туристичка организација Града Новог Сада: У суботу и недељу, 4. и 5. фебруара, у Изложбеном простору ТОНС-а моћи ћете погледати изложбу УНИQУЕ Нови Сад, где се на једном месту можете упознати са свим оним што наш град чини јединственим.
Радно време током ова два дана ће бити од 9.30 до 16.30 часова.
Dešavanja u Novom Sadu u februaru mesecu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Искористите Дан града како бисте га боље упознали се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.