Превентивни центар ДЗНС организује пројекат „Дроге и безбедност у саобраћају“

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Dec.2022, 10:41

Превентивни центар ДЗНС организује пројекат „Дроге и безбедност у саобраћају“

Превентивни центар Дома здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство реализује пројекат “Дроге и безбедност у саобраћају”. Фото: Градске инфо У оквиру пројекта планирано је предавање ученицима четвртог разреда Техничке школе “Милева Марић Ајнштајн”. Предавање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће се одржати 13.12.2022. у 14 часова.
Едукација је усмерена ка упознавању ученика са ризицима које конзумирање психоактивних супстанци, као и са последицама, посебно у саобраћају.
Најновија истраживања кажу да све већи број учесника у саобраћају за волан седа под утицајем дроге. Према интернационалним анкетама о употреби дрога и здрављу у 2018. години, 20,5 милиона људи старијих од 16 година је управљало возилом под дејством алкохола у протеклој години, а 12,6 милиона је возило под дејством забрањених дрога. Истраживања су такође показала да мушкарци чесће него жене возе под дејством дроге или алкохола.
Већи проценат одраслих у доби од 21 до 25 година вози након узимања дроге или алкохола него оних од 16 до 20 година или одраслих од 26 или више година. Актуелно нема тачних податка о несрећама изазиваних вожњом под дејством дроге, али процене показују да је скоро 44 одсто возача у саобраћајним несрећама са фаталним исходом било позитивно на дрогу.
МУП Полицијска управа Нови Сад је спровела тестирање возача на присуство ПАС и утврдила да је од тестираних 158 возача 66 било позитивно.
Често повређивање се дешава уколико је учесник у саобраћају под дејством алкохола или психоактивних супстанци због утицаја наведених супстанци на психомоторне вештине и нарушеног когнитивног функционисања.
U četvrtak moguće oscilacije pritiska vode u Novom Sadu i okolini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Превентивни центар ДЗНС организује пројекат „Дроге и безбедност у саобраћају“ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.