ДЗ “Нови Сад” организује пројекат “Постпартална депресија”

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 14:51

ДЗ “Нови Сад” организује пројекат “Постпартална депресија”

Дом здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство спроводи пројекат “Постпартална депресија”. Фото: Градске инфо Пројектом су обухваћене труднице у последњем триместру трудноће, полазнице школе за труднице Дома здравља “Нови Сад”. Пројектом је предвиђено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да се одржи 25 предавања трудницама и њиховим партнерима (300 учесника) у трајању од једног часа, до краја године.
Препознавање постпорођајне депресије представља први корак у борби са истом. Пут до излечења подразумева подршку породице, блиских особа, али и струћну помоћ. Постпорођајна депресија је поремећај расположења који се јавља након порода, као последица новонасталих околности. Процењује се да погађа 15 одсто жена. Може се јавити након сваке трудноће, а јавља се и код очева (у знатно мањем проценту). Према интензитету, дели се на благи, умерени и тешки поремећај расположења. За разлику од постпорођајне туге (бабy блуес), симпоми трају дуже, интензивнији су и не пролазе спонтано, стога је стручна подршка неопходна. Постпорођајна депресија се најчешће јавља у периоду прве недеље до месец дана након порођаја, али се може утврдити и током читаве године, након порода.
Најчешћи симптоми су: туга, плачљивост, нагле промене расположења, отежана концентрација, анксиозност, проблем са спавањем, негативне мисли, осећај губитка контроле, осећај кривице, осећај заробљености, сумње и страхови.
Узроци ППД су обично комбиновани: хормоналне промене, физички, емоционални, генетски и друштвени фактори. Најчешћи фактори ризика за настанак постпорођајне депресије су: пренатална депресија, анксиозност, историја депресивних епизода, скорашњи стресни догађаји, ниско самопоуздање, одсуство партнерске и социјалне подршке, трауматични порођај, лош социо-економски статус, нежељена трудноћа.
Иако се о њима нерадо говори, последице постпорођајне депресије су значајне и могу бити фаталне. Пролонгирање и продубљивање депресивне кризе може да уведе у стање озбиљне клиничке депресије. Недијагностикована И нелечена постпорођајна депресија може довести до постпорођајне психозе.
Recept dana: Proteinski puding

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ДЗ “Нови Сад” организује пројекат “Постпартална депресија” се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.