Дешавања у Новом Саду у децембру месецу

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2022, 13:00

Дешавања у Новом Саду у децембру месецу

Децембар је последњи или дванаести месец у години и има 31 дан. Најмагичнији месец у години. Доба када сумирамо утиске о години коју ћемо ускоро оставити за нама и месец када правимо планове за следећу годину. Фото: Градске инфо Препустите се магији коју носи децембар и уживајте >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у интересантним дешавањима која ће се одржати у нашем граду овог децембра.
Ево шта вас очекује у Новом Саду у децембру: Фестивали:
Зимзоленд, Трг слободе од 1. до 28. децембра Фото: Instagram.com/zimzolend На Тргу слободе и ове године ћемо уживати у фестивалу празничног расположења и новогодишњег духа у Новосадском Зимзоленду. Очекује вас празнични избор домаћих производа, медењаци, бомбоне, колачи, кувано вино, али и велики избор сувенира и рукотворина. На бини у облику јелке чућете распеване дечије хорове, а током викенда музички програм употпуниће свирке бендова и ДЈ вечери. Дођите по омиљени зимски напитак и слаткиш и препустите се чарима Зимзоленда.
Свечано отварање биће 1. децембра уз бенд Банда дрвена.
“Божићна чаролија“ испред Тржног центра “Променада“ до 10. јануара Испред Тржног центра “Променада“ можете приметити занимљив културно-уметнички програм и мноштво кућица са врхунском домаћом клопом и слаткишима. У питању је фестивал “Божићна чаролија“. Фестивал се организује другу годину заредом, а овог викенда отворен је наступима хора “Шарени вокали“ и бенда “Бранимир и непријатељи“. Хор је, наравно, наступао на распеваној јелци, а посетиоци су могли уживати у куваном вину, ушећереним јабукама, штрудлама, гуменим бомбонама и другим традиционалним слаткишима. У склопу фестивала постављен је карусел који је деци привукао посебну пажњу.
Програм ће сваким даном званично почињати од 18 часова, а Новосађани ће моћи да уживају у “Божићној чаролији“ све до 10. јануара.
„Green Love“ фестивал, 2. децембра на Новосадском сајму Први део децембарске авантуре предводиће даме – Rebeкah, Assar и Eнџи, док је наставак заказан за 9. децембар када ће наступити Методи Христов, РанчаТек и Милош Вујовић.
Зимски Блоксток  у СКЦНС Фабрика, 3. децeмбар Фото: Градске инфо Публика ће у Фабрици у Кинеској четврти моћи да чује како старе, добро познате хитове који имају култни статус, тако и да премијерно присуствују промоцији новог студијског албума „Карамба!“
Организатори фестивала истичу је да долазак овако великог и утицајног бенда са каријером дугом 42 године на Блоксток даје зимском издању фестивала нову димензију и обећавају највише стандарде техничке реализације и концерт за памћење.
„Као предгрупе Забрањеном пушењу, наступиће два млада новосадска састава „Neon“ и „Прљава Фреквенција“, победници конкурса за демо бендове који је Блоксток организовао пред јулско издање издање фестивала у Железничком парку. Овим желимо да младим неафирмисаним бендоЗивима пружимо континуирану подршку током целе године“ – истакао је Марко Танчик, директор фестивала.
Фестивал фолклора Срба из региона у Српском народном позоришту 4. децембра Фестивал фолклора Срба из региона је репрезентативна манифестација која чува и негује нематеријално културно наслеђе Срба из региона. Фестивал је ревијалног карактера и окупља велики број културно-уметничких друштава Србије, које чине Срби пореклом из региона, и који уз игру и песму евоцирају успомене и одржавају животну нит са завичајем. Фестивал има регионални карактер и поред KУД-ова из Србије учествују и KУД-ови из Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ, као и KУД-ови из држава региона који раде на очувању културног наслеђа Срба у региону. Широм Србије, а нарочито Војводине, данас активно ради велики број културно-уметничких друштава и певачких група које негују бисере српске изворности. Овај Фестивал је од изузетног значаја за очување српског културног наслеђа, како Срба из региона, тако и Срба у Србији. Манифестација има изузетан значај за друштвену заједницу, јер подстиче очување и преношење знања о елементима нематеријалног културног наслеђа Срба и показује јединство и недељивост српског народа.
Базари:
Ноћни базар на Рибљој пијаци 2. децембра и 23. децембра Фото: PrtSc/Facebook.com/trg.preduzetnistva Традиционално, на тезгама  излагача биће преукусне домаће хране, сухомеснатих производа и колача, најквалитетнијих вина, ракија, ликера и точеног пива, и као и увек, уникатних рукотворина, накита, аксесоара и одевних предмета за децу и одрасле. На Базару, биће уприличен и музички програм, праћен сјајном атмосфером и расположењем излагача и посетилаца. Дођите да заједно пружимо подршку малим произвођачима, и да базаримо и пазаримо најквалитетније домаће производе. Овај Новосадски ноћни базар ће почети у 17:00 и трајаће до 23:00 часа.
Фенсерај укуса на Детелинарској пијаци, 30. децембра Фото: PrtSc/Facebook.com/fenserajukusa Манифестација „Фенсерај укуса“ је место окупљања љубитеља најлепших и најзанимљивијих укуса домаћих производа од малих и средњих произвођача где се трудимо да очувамо традицију уз народне ношње и музику. На манифестацији учествују излагачи из Србије, који нашим посетиоцима нуде богат асортиман производа. Осим врхунске хране, пића и рукотворина посетиоци могу да уживају и у сјајном програму.
Концерти:
„Rammstein Night“ 1. децембра у Герила бару Фото: PrtSc/Facebook/Rammstein Serbia Fanclub У склопу „Fanclub“ турнеје 2022, „Rammstein Serbia Fanclub“ у сарадњи са бендом „Rammstein“„Rammstein Shop“ и „Universal .
Легендарне хитове немачке машинерије из Берлина, пратиће и јединствени видео шоу са најбољим моментима из њихове каријере!
Гоблини, 3. децембра у Хали 2 Новосадског сајма Фото: НСЕПК Новосађани ће имати јединствену прилику да присуствују, према речима организатора како звучном тако и визуелном спектаклу, баш онако како је њихова публика и заслужила.
Улазнице за овај концертни спектакл у Хали 2 Новосадског сајма могу да се набаве путем Gigstix-a, како онлајн, тако и у свим њиховим продајним местима.
Гала концерт: Вери Ковач Виткаи, примадони и професорки, у част 5. децембра у Српском народном позоришту. Фото: PrtSc/visitns.rs Поводом 90. рођендана примадоне Опере СНП-а Вере Ковач Виткаи, концерт организују СНП и Академија уметности у Новом Саду. Концерт ће се одржати 5. децембра у 20:00 часова у Српском народном позоришту.
У част проф. Вере Ковач Виткаи наступају некадашњи ученици из њене класе и оперски солисти.
Весна Аћимовић, Данијела Јовановић, Агота Кучера Виткаи, Љиљана Лишковић, Сенка Недељковић, Марија Цвијић, Жељка Здјелар, Марина Павловић Бараћ, Виолета Срећковић, Саша Петровић, Горан Стргар и Золтан Габор.
Програм: Штраус, Моцарт, Верди, Калман, Чајковски, Пучини, Сен-Санс.
Миле Кекин са својим триом у Герила бару, 10. децембра Фото: PrtSc/Facebook.com/events Ексклузивно у Герила бару први пут после престанка рада Хладног Пива, Миле Кекин са својим триом стиже у Нови Сад 10. децембра за своје најверније фанове како би у клупској атмосфери направио догађај за памћење. Као одговор на питање „Зашто и чему Трио кад имам Хладно пиво?“ Миле Кекин дао је одговор:
„Намера ми је да за разлику од великих концерата с пуно децибела овде и ја будем мало тиши и опуштеније комуницирам с публиком. Миле Кекин Трио варијанта зато на тренутке подсећа на кабаре са станд уп деловима а кад се ја латим гитаре и на слапстицк комедију.“ Миле у току наступа објашњава позадину песама, начин на који су настале и зашто их је написао.
Рундек и екипа, 10. и 11. децембра у  Позоришту младих Пет концерата Рундека и Екипе по Србији. Регионално признати музичар Дарко Рундек и Екипа одржаће током децембра пет концерата по Србији. За почетак мини турнеје заказан је наступ 9. децембра у Културном центру Панчева. Одмах затим, 10. и 11. децембра, уследиће два концерта у Новом Саду (Позориште младих). Рундек и Екипа стижу 16. децембра у Зрењанин (Културни центар) и, на крају, 17. децембра у Смедеревску Паланку (сала Основне школе „Херој Иван Мукер“).
Сви концерти поћињу у 20:00 часова.
„Божићно-новогодишњи концерти“ од 15. до 28. децембра у Синагоги, Српском народном позоришту и у Галерији Матице српске Циклус „Божићно-новогодишњи концерти” чине програми којима се обележавају празници од Божића по грегоријанском календару, затим Нове године („Новогодишњи гала програм”), потом и Божића и Нове године по јулијанском календару. Као посебан вид своје активности МОНС организује овакве програме још од 1997. године настојећи, пре свега, да улепша својим суграђанима празнични период, али и да обогати уметничку понуду града.
Кербер на Спенсу, 16. децембра у малој сали После четири године поново у Новом Саду, овај пут „unplugged“, уз пратњу гудача, ударачке ритам секције и хора, са преко 50 извођача на сцени уз одличну аудио визуелну подршку и Галетове јединствене гласовне могућности, гарантује незабораван музички спектакл.
Раде Шербеџија, 22. децембра у Српском народном позоришту Фото: PrtSc/Facebook.com Легендарни глумац, песник, редитељ и музичар, Раде Шербеџија, ће 22. децембра у Српском народном позоришту у Новом Саду, одржати концерт са својим бендом Западни колодвор.
На традиционалним предновогодишњим концертима, новосадској публици, Раде Шербеџија ће представити песме са новог албума, али и непролазне песме „Не дај се Инес“, „Имам пјесму за тебе“, „Мени се душо од тебе не растаје“, „Барбара“, и друге из своје богате музичке каријере.
Албум „Не окрећи се, сине“ са 11 нумера представља стваралаштво великана регионалне музичке сцене. Свирали су чланови пратеће групе Западни колодвор, а међу ауторима су и Хусеин Хус Хасанефендић (Парни ваљак), који је написао хит “Ето пјесма”, Дамир Урбан аутор текста за песму „Говорила је тако тихо, тихо, тихо“, чувени виртоуз Мирослав Тадић свира на Арсеновој песми „Неw Yорк“, Анте Гело у песми „Остала си увијек иста“, аутора Ђорђа Новковића и Жељка Сабола.
На албуму се налазе и сарадње са Габи Новак и Матијом Дедићем у Арсеновој песми „Од како те не волим“, и „На нешто ме сјећа тај град“ коју је Раде Шербеџија отпевао скупа с аутором песме Дарком Рундеком.
Рок опера „Queen symphony“ 29. , 30. и 31. децембра у Српском народном позоришту Фото: PrtSc/Facebook.com/events Ансамбл новосадске Рок опере вас води на фантастично путовање кроз највеће хитове „Queen-а“, у симфонијској верзији и са фантастичним инструменталним и вокалним солистима.
„Queen“ су глобално присутни у популарној култури више од четири деценије. Процене њихове рекордне продаје крећу се од 170 до 300 милиона, што их чини једним од најпродаванијих музичких уметника на свету. Године 1990. група је добила Брит награду за изузетан допринос британској музици.
Они су 2001. уведени у дворану славних рокенрола, а сваки члан који је компоновао хит синглове сва четири су 2003. уведена у дворану славних текстописаца. 2005. године добили су награду Ивор Новело за изузетну збирку песама од Британске Академије кантаутора, композитора и аутора, а 2018. им је уручена награда Греми за животно дело.
А како у изведби Биг бенда звуче Innuendo , Radio Ga Ga, Another one bites the dust, Barcelona, I want it all, Somebody to love , Don’t stop me now, Hammer to fall, I want to break free, Bohemian rhapsody… И многа друга остварења Фредија Меркурија, Брајана Меја, Роџера Тејлора и Џона Дикона , сазнаћете 29. и 30. децембра у 20:00 часова на великој сцени СНП-а.
Карте по цени од 2000 динара за сва места су у продаји на благајни СНП-а Нови Сад.
Концерт бенда „Gift“ у Фабрици, 31. децембра Нова 2023. година први пут у Фабрици, и први пут за Нову годину у свом граду, наступиће тренутно најтраженија концертна атракција, новосадски „Gift“, уз пробран „best of“ репертоар, који укључује најбоље што овај састав пружа како кроз своју ауторску, тако и кроз светску музику омиљену свима нама, укључујући хитове из њиховог стандардног репертоара (David Bowie, Depeche Mode, Morrissey, The Cure, Placebo, Suede, Pulp…)
Пре наступа бенда „Gift“, посетиоце ће својим избором музике забавити резиденцијални „DJ Dirty“.
ДЈ сет ће почети у 21:00 сат, када ће се и отворити врата Фабрике, „Gift“ ће наступати у два сета, од 22:30 до 00:30, као и од 01:00 сат до 02:00. Цене пића биће исте као и на сваком другом концертном догађају у Фабрици, дакле најповољније у граду.
СКЦНС Фабрика Фото: Градске инфо Студентски културни центар Нови Сад је Установа основана 1993. године и од великог је значаја за културни живот младих у Новом Саду.
Фабрика, програмски простор Установе Студентски културни центар Нови Сад налази се на Булевару Деспота Стефана 5, у Кинеској четврти. Положај и величина објекта су идеални за програмско-концептуалну намену јер поседује велики интегрални простор који може да прими велики број посетилаца. Фабрика пружа низ могућности, трансформације простора и прилагођавање разним програмским дешавањима, што га чини јединственим у Новом Саду.
Програм дешавања у месецу децембру у СКЦНС Фабрика.
Српско народно позориште Фото: Градске инфо 162. сезона у СНП нуди веома богат програм, љубитељи позоришта ће моћи да уживају у класицима који одузимају дах.
Погледајте репертоар СНП-a за месец децембар.
Позориште младих Фото: Градске инфо Позориште младих, место у којем одрастамо, у којем од деце постајемо људи.
Репертоар позоришта за децембар месец.
Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz Фото: Градске инфо Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz настало је 1974. године с идејом да помогне у очувању културног идентитета Мађара у Војводини. Адреса у Јована Суботића 3-5 врло брзо постала је, међутим, место на којем су расле неке много озбиљније и комплексније позоришне приче… Временом је ово позориште успело да постане, не само место окупљања мађарске елите, него је и превазишло мађарски оквир те данас слови за једно од најрелевантнијих позоришних адреса у Србији и региону.
Репертоар позоришта за децембар месец.
„Stand up“ наступи
Анђелка Прпић, представа „Шта ме снађе“ 2. децембра у Српском народном позоришту Фото: PrtSc/snp.org.rs Специјал Неше Бриџиса, представа „The Best of“ 4. децембра у Треми Фото: PrtSc/Facebook.com Ненад Даниловић, познатији под псеудонимом Неша Бриџис, један је од најпознатијих српских „stand up“ комичара. Љубитељи комедије из региона јако добро знају Нешу Бриџиса, био је гост на великом броју фестивала у Хрватској, Словенији, Босни, Македонији, Црној Гори… И поред страха од летења, публика је имала прилику да га види и у Аустралији. За његове вечери комедије увек се тражи карта више.
Неша је један од утемељивача Српске „stand up“ сцене састоји се из низа најбољих,уникатних а можемо рећи и култних представа које су међу публиком најпопуларније и које су се временом развиле у веоме популарне представе ,не само у Србији него и широм света.
Сплет најбољих представа смештене у једну овај пут. Представа у којој публика учествује, имајући прилику да чује свој омиљени скеч.
Срђан Олман и Иван Шарић, 5. децембра у Герили Фото: PrtSc/Facebook.com/GerilaNS У госте нам долази сјајни Срђан Олман и чувени Загребачки комичар Иван Шарић.
Карте су у продаји у Герили. Број за резервације 064/2696081
“Stand up show” Гето Крушевац, 23. децембра на Спенсу Гето Крушевац у Новом Саду у петак са почетком у 20.00 часова у Амфитеатру СПЕНС-а. Ови момци не труде се да побегну од онога што јесу, да мењају свој дијалекат, погађају наизглед сасвим нормалне, свакодневне теме и ситуације са којима се сви ми сусрећемо, и баш због тога јесу посебни.
Публику су већ придобили, а у задњих пар месеци њихова популарност све више расте, што показују како прегледи на Yоутубе-у, број пратиоца на друштвеним мрежама и бројни наступи ван Крушевца.
Њихов “stand up” наступ представиће нам људе из њихових скечева начин на који они виде многе друштвене проблеме и итуације а све у комбинацији са духовитим рeп песмама које прате сваку њихову причу.
Програм за најмлађе:
Децембарски Змајдани, 1. децембар у Позоришту младих, Дигиталном омладинском центру и у Градској библиотеци  Змајдани су мултимедијални програми за децу и младе, а централни део програма чини Фестивал монодраме за децу. Предвиђени су и књижевни сусрети, промоције нових књига за децу, мултимедијалне радионице и Змајев дан, програм који се одржава 6. децембра на дан рођења Јована Јовановића Змаја. На овој свечаности уручују се награде: „Раде Обреновић“, аутору најбољег романа за децу и младе у протеклој продукцијској години и „Сигридруг“, најуспешнијим остварењима на Фестивалу монодраме за децу. У част награђених и публике, млади таленти приређују концерт класичне музике.
Dex Rock у Биг шопинг центру, 4. децембра Фото: PrtSc/www.bigcenters.rs/novi-sad Клинци ево прилике да се сликате и да се упознате са својим омиљеним „јутјубером“. Поведите родитеље у 17:00 часова у Биг шопинг центар.
Новогодишње туре за најмлађе Новосађане 17. , 18. , 24. и 25. децембар Фото: PrtSc/Facebook/explorenovisad Туристичке туре обухватају разгледање старог језгра града у трајању од 60 минута.
Кроз ову празничну туру, децу ће у магично разгледање града водити професионални глумац у костиму Деда Мраза. Приуштите вашим малишанима узбудљиви обилазак центра града, где ће имати прилику да се ближе упознају са најзначајнијим објектима и уживају у празничној чаролији и право зимско уживање уз туристичку туру коју ће препричавати током целе зиме.
Након што посетите главне знаменитости, запутићемо се ка Позоришту младих где вас очекује поклон и представа.
Туристичка тура обухвата:
Дедамразовско вођење Поклон медењак Позоришну представу Сликање са Деда Мразом Сви заинтересовани за туристичку туру могу се пријавити и информисати на телефон 064/59-68-361, позивом, смс поруком или путем вибера.
Ледена шума од 16. децембра до 15. јануара 2023. у Дунавском парку Фото: Градске инфо Ледена шума је једна од најдражих зимских манифестација у Србији која се традиционално одржава током децембра и јануара месеца у Дунавском парку, у Новом Саду. У саставној понуди Ледене шуме налази се велико и лепо уређено клизалиште које се састоји из централног, наткривеног дела и његове пратеће, кружне стазе која је постављена око језера у Дунавском парку. На програму манифестације је мноштво културних дешавања, едукативних дружења, изложбених активности и хуманитарних сусрета. У циљу популаризације рекреативног клизања као забавног зимског спорта, сатницом на леду омогућена је и бесплатна школа клизања. Традиционални дочек Дечје Нове године одржава се 31. децембра у дневном термину.
Новосадске дечије зимзарије од 23. децембра до 13. јануара 2023. Установе и институције културе, основне школе, БИГ шопинг центар Новосадске дечије Зимзарије окупљају преко 20 институција и организација како би новосадској деци узраста од 4 до 14 година, понудили мноштво креативно-едукативних и спортско-рекреативних програма. Представе, лабораторијски експерименти и новогодишње, новинарске, сликарске, шаховске, луткарске, музичке, математичке, научне, језичке радионице, одлична су занимација за децу током зимског распуста.
Уживајте!
Šta uraditi u jednom danu u Novom Sadu? 

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Дешавања у Новом Саду у децембру месецу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.