Предавање о седентарним навикама у шест новосадских школа

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2022, 11:05

Предавање о седентарним навикама у шест новосадских школа

У оквиру пројекта “Седентарне навике младих и њихов утицај на коштано зглобни систем” који се реализује у сарадњи са Градском управом за здравство одржавају се предавања у 6 основних школа са територије града Новог Сада. Фото: Unsplash/Annie Spratt У питању су: ОШ “Коста Трифковић” ОШ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << “Васа Стајић” ОШ “Ђура Јакшић” ОШ “Светозар Марковић Тоза” ОШ “Свети Сава” ОШ “Никола Теесла” Основне теме групног здравствено васпитног рада биће упознавање адолесцената са појмом седентарног начина живота, утицај физиче неактивности на раст и развој, са посебним акцентом на коштано злобни систем и начина за редуковање седентарних навика.
Физичка активност је једна од основних људских потреба за функционисањем и одржавањем здравља. У данашње време, када савремена технолошка достигнућа представљају доминантан предмет интересовања, један од највећих проблема код адолесцената је начин на који проводе слободно време које је углавном испуњено гледањем телевизије, коришћење рачунара и мобилних телефона.
Сваконевна физичка активност је изузетно важна за нормалан раст и развој адолесцената. Физичка неактивност већ деценијама је препозната као глобални здравствени проблем. Бројна истраживања на ову тему упозоравају да смањен ниво физичке активности или његово одсуство имају значајан негативан утицај на здравље. С друге стране, физичка активност, која при томе не подразумева искључиво аматерско или професионално бављење спортом, има бројне бенефите по здравље (физичке, социјалне, емоционалне).
Вишегодишње искуство у здравствено васпитном раду у школама показало је да ученици виших разреда основних школа често избегавају часове физичког васпитања, који су за неке од њих и једини извор физичке активности. Из тог разлога неопходан је рад са адоелсцентима на промоцији фузичке активности.
Besplatne analize krvi za sve dobrovoljne davaoce krvi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање о седентарним навикама у шест новосадских школа се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.