Шта краси један од најмлађих паркова у Новом Саду? (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Nov.2022, 14:30

Шта краси један од најмлађих паркова у Новом Саду? (ВИДЕО)

Најмлађи, Лимански, парк је позициониран у средишњем делу стамбеног насеља Лиман у непосредној близини реке Дунав између Булевара Ослобођења, Булевара деспота Стефана, Шекспирове улице и Улице Народног фронта.
Када је пројектован, циљ је био да се створи зелена оаза у сред новосаграђених комплекса зграда.
Иако целокупан простор заправо није чинио парк у правом смислу речи, био је веома посећен и омиљен простор, како за одмор и уживање, претежно становника насеља Лиман ИИИ, тако и бављење спортом осталих становника овог дела Новог Сада.
Уређење Лиманског парка пројектовано је да има карактеристике подунавског пејзажа уклопљеног у градску средину. Оплемењен је искључиво аухтохтоним врстама отпорним на градске услове и песковито земљиште .
На данашњој површини парка од 12,9 ха вршена је интезивна садња брзорастућим врстама врба и топола у више наврата. Преовлађују високи лишћари – храст, копривић, софора, док су од ниских заступљени леска, багрем, дафина. Фото: Градске инфо Формирање заштитног појаса у ободном делу било је неопходно јер Лимански парк окружују прометне саобраћајнице са свих страна. Парк има десет улаза, линију улаза и кружног платоа који се наставља на централну стазу, прати бордура украсног шибља различитог колорита. Непосредно уз западни улаз лоцирана је чесма, на месту постојеће, са платоом и акценат је и овде на партеру.
Ниже врсте преовладавају на главним улазима и тиме се омогућава отварање погледа ка унутрашњости парка. Пешачка променада која доминира средишњим делом парка, прати је дрворед црвеног храста. Између постојећих топола, провлаче се масиви и веће групе формирани од црног бора,црвенолистог млеча,копривића, лужњака , софоре и других врста. Поменуте масиве прате веће отворене травне површине, од којих доминира травњак у југоисточном делу, док је у централном делу прекинута поставком платоа за седење.
Значајни елементи сваког града су урбани зелени простори града. Нераскидиви су део слике града, проширују еколошки диверзитет и суштински су, структурни и функционални елементи који чине градове и урбане регионе подеснијим за становање.
Gde su u Novom Sadu kamere, koje saobraćajne prekršaje beleže i koje su kazne?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта краси један од најмлађих паркова у Новом Саду? (ВИДЕО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.