Да ли је сексуално образовање потребно у школама?

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2022, 15:25

Да ли је сексуално образовање потребно у школама?

Поводом Светског дана контрацепције, који је јуче обележен, стручњаци из Дома здравља „Нови Сад” организовали су предавање намењено штићеницама Дома ученика средњих школа у Новом Саду. Фото: Unsplash/Brooke Cagle Едукација је одржана у Градском центру за унапређење репродуктивног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << здравља и тим поводом је помоћница директора Дома здравља „Нови Сад” за здравствену делатност др Љерка Попов изјавила да се темом контрацепције, иначе, баве континуирано целе године.
Осим кроз гинеколошку службу, медицински радници те здравствене установе спроводе едукације и кроз саветовалишта у Центру за репродуктивно здравље, али и педијатрисјку службу.
„Имамо парадоксалну ситуацију, са једне стране много парова не може да оствари своје право на потомство, а са друге, број младих девојака и жена трудноћу завршавају прекидом, јер је трудноћа нежељена“, рекла је Попов. „Репродуктивно здравље се не може посматрати изоловано од целокупног здравственог стања једне особе. – Оно је основно људско право и мислим да као шира заједница морамо да порадимо на овом парадоксу, почевши од породице, вртића и школа, све до здравствених установа. Морамо да радимо на едукацији младих по питању сексуалног здравља, па тако и о питању контрацепције.“
По њеним речима, контрацепција се у нашој земљи примењује у јако малом проценту. Свега око три одсто женске популације користи контрацептивне пилуле, за које се, иначе, сматра да имају највећи заштитини ефекат. Механичка контрацепција, попут спирале, користи се још ређе, док код свега 15 одсто парова мушкарци користе кондом.
„Ситуација је таква да често младе девојке потежу за пилулом за дан после, што је погрешно, јер је то ургентна контрацепција која се примењује у изузетним случајевима“, упозорава саговорница „Дневника“, нагласивши да је она препоручљива када је однос непланиран, уколико се деси пуцање кондома или слична непредвиђена ситуација. „Пилуле за дан после се не смеју користити континуирано после сваког односа или често, у току месеца. Нешкодљива је, ако се примењује по савету лекара.“
С обзиром на то да годинама ради као специјалисткиња за гинекологију и акушерство, др Попов се присећала и својих почетака, објаснивши да су некада жене користиле контрацептивне пилуле у високом проценту. Данас је та статистика поражавајућа и износи свега око три одсто.
„Контрацептивне пилуле су апсолутно безопасне, ако их препише гинеколог“, казала је помоћница директора, истакавши чињеницу да је за сваку жена појединачна терапија, у сагласности са изабраним лекаром. „Уколико се правилно користе, осим што штите од нежељене трудноће, такође могу да регулишу и неправилне менструалне циклусе и обилна неправилна крварења. Оно што је битно истаћи је да имају и протективну улогу од карцинома јајника, који се у последње време јавља у све већем проценту и то код све млађих жена. Постоје неке контраиндикације, али лекари знају у којим ситуацијама се контрацептивне пилуле не могу преписати.“
Гинеколог и заменик начелника Службе за здравствену заштиту жена у Дому здравља „Нови Сад” прим. др Милош Радумило причао је из искуства, рекавши да мали број девојака и жена користи контрацептивне пилуле.
„Пре самог сексуалног чина или, пак, уколико су младе девојке ступиле у сексуални однос, треба да дођу на преглед и на разговор код гинеколога“, саветује Радумило. „Према резултатима анкета које смо радили са ученицама средњих школа у Новом Саду, мање од 30 одсто испитаника има врло малу информисаност и обавештеност о контрацепцији, а још је поражавајућа и чињеница да ту информисаност најчешће усвајају преко сајтова који нису релевантни. Мали број деце добија информације од родитеља и то: дечаци свега пет одсто, а девојчица око 11. Слична је ситуација и када је реч о информисаности од стручног лица или гинеколога.“
По његовим речима, кондом је добра заштита за младе, а они га највише и користе. Кондом се примарно сматра методом за спречавање нежељене трудноће, али велики значај правилне употребе кондома огледа се у великој заштити од полно преносивих болести.
„Унапређење и промоција репродуктивног здравља младих је наш циљ и то провлачимо кроз целу основну и средњу школу“, истиче др Драгана Зарић из Саветовалишта за младе у Репродуктивном центру. „У четвртом разреду обухватамо ученике са темом пубертета, а крајем основне школе радимо промоцију репродуктивног здравља. У средњој школи комплексније обухватамо различите теме из области промоције репродуктивног здравља младих, почевши од контрацепције и заштите од полно преносивих инфекција, преко едукације адолесценткиња за самопреглед дојки, превенције партнерског сексуалног насиља међу младима, до промоције прве посете гинекологу, уз анимирање да исту и учине.“
Како каже, ово што се ради није довољно, те би у Курикулум званично требало увести сексуално образовање као предмет, у складу са узрастом деце. Један од начина освешћавања младих је и агресивнија промоција репродуктивног здравља. Једино се кроз систематску кампању могу унапредити ставови и знања, а тиме и понашање младих.
Manifestacija i besplatna kontrola povodom Svetskog dana srca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је сексуално образовање потребно у школама? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.