Хладни септембарски дани упослили оџачаре

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Sep.2022, 13:00

Хладни септембарски дани упослили оџачаре

Сезона грејања све је ближа, а због наглог пада температуре у деловима града где се налазе куће, негде се већ користе индивидуална ложишта. То уједно значи и да се екипама Димничарске службе ЈКП „Стан“ обим посла нагло повећао, а томе су допринели и позиви Новосађана који се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дуго нису грејали на чврсто гориво, али о томе сада размишљају. Фото: Pixabay/Hans-Joachim Müller-le Plat “Све више је позива за проверу димњака у кућама који нису дуго коришћени, а можда ће им ове зиме затребати“, рекао је димничар Насер Алишаи.
“Повећао се и број позива за чишћење димњака на зградама, углавном на Детелинари и у Старом граду. Тамо су некада коришћени оџаци, а у становима и даље има каљевих пећи или је било других грејних тела. Излазимо на терен, а ако се власници објеката греју на гас, ми дајемо сагласност за коришћење димњака, осим оних којима димоводни канал излази кроз фасаду. Највише Новосађана нам се, ипак јавља пред саму грејну сезону, када свакако имамо повећан обим посла. Зато апелујемо на управнике зграда и власнике кућа да се што пре јаве, како би димњаци на време били проверени.“
Препорука је да се димњаци чисте након грејне сезоне, од априла или маја. Због обавеза или недостатка времена, већи број грађана који имају индивидуална ложишта јављају се пред почетак грејне сезоне, те димничарске екипе сада вредно раде, како би све постигле.
“Увелико припремамо оџаке за грејну сезону, но постоје неки који нису правилно изведени, немају вратанца за чишћење, порозни су, стари и брже се прљају, па је такве потребно очистити и током грејне сезоне“, нагласио је Алишаи. “Власници кућа то знају и редовно нас зову након новогодишњих и божићних празника. Ипак, ако је димњак нижи, неисправан, склон урушавању, потребно га је очистити и више пута током зиме. На неке стављамо и забрану коришћења, да би их власници поправили.“
Како каже руководилац Службе за димничарске радове и одржавање хигијене Зоран Бугарски, Димничарска служба броји 22 димничара, задужена за градска и приградска насеља. Он додаје да су предности које остварују редовни корисници димничарских услуга бројне.
“Поред превентивне заштите од пожара, услед нагомиланих запаљивих наслага смоле и чађи, ту је и позитиван утицај на смањење потрошње горива због омогућавања оптималног преноса топлоте, услед одстањивања тих наслага“, истакао је Бугарски.
“Увидом на терену, стање оџака, ложишних уређаја и вентилационих канала неупоредиво је боље у односу на 2013. годину, када је нашем предузећу поверена ова комунална делатност и од када се спроводи њихова редовна контрола и чишћење.“
Дигитализација олакшала посао “Када смо почели да радимо око 2013. године, играли смо се „ластиша“ на крововима зграда на Детелинари“, рекао је Насер Алишаи. “Нисмо могли проћи од каблова и антена, то су били они стари зидани димњаци, свака соба у стану је имала по један. За непуних десет година, дигитализација је све променила. Доста њих је склонило вишак каблова и антена по зградама, очистили су кровове, али има и њих који их још увек држе.“
Проблем представљају надоградње у вишепородичним стамбеним зградама, где су димоводни и вентилациони отвори лоше изведени или уопште нису, истиче Бугарски. Он тврди да екипе Димничарске службе на терену затичу разне ситуације: од поклопаца вентилационих отвора заливених бетоном до антенских каблова и цеви од клима уређаја, који су провучени кроз димњак.
У тим случајевима, димничар не може да спусти опрему да се не би заплела. У неким зградама у којима је рађена надоградња није чак ни остављен простор за чишћење, односно, не постоји излаз на кров. Према речима нашег саговорника, што се тиче загушења, новосадски димничари имају сву потребну опрему и дугогодишње искуство, па и камеру, која се спушта у одвод да провери узрок. Ускоро ће почети и дежурства димничарских екипа, са грејном сезоном, како би грађанима који имају потребу за чишћењем, а немају времена током радних дана, димњаци били очишћени викендом.
“Поред чишћења и контроле димњака у индивидуалним и у стамбеним зградама, ЈКП „Стан“ обавља надзор и контролу индустријских димњака, као и контролу и чишћење вентилација у угоститељским објектима, где посебно треба обратити пажњу на продукте испарења који се таложе на зидовима вентилација“, поручио је Бугарски, истакавши да су новосадски димничари изузетно обучени за посао који обављају, те да у њих многи Новосађани имају поверења.
Za izgradnju vrtića na Grbavici opredeljeno preko 250 miliona dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хладни септембарски дани упослили оџачаре се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.