Шта се дешава са Законом о забрани пушења у затвореном простору? Мијић за НС Уживо објашњава каква је ситуација у новосадском угоститељств

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2024, 14:00

Шта се дешава са Законом о забрани пушења у затвореном простору? Мијић за НС Уживо објашњава каква је ситуација у новосадском угоститељств

Предлог Закона о забрани пушења у затвореном простору, у кафићима, ресторанима и осталим угоститељским објектима, као и на стадионима и аутобуским стајалиштима, најавила је министарка здравља Даница Грујичић пре годину дана. Фото: WikimediaCommons/Autodesigner Прогнозирало се да ће овај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << закон бити донесен до 2024. године, међутим, то се још увек није десило.
За НС Уживо, на тему овог закона, говорио је Миленко Мијић, председник Удружења угоститеља Новог Сада.
„Ми као угоститељи још увек очекујемо неку врсту расправе и дијалога, како бисмо сели сви заједно и утанчили све у вези са овим законом и променама које он доноси. Нама је у циљу да спроведемо оно што је најбоље и за здравље људи, и за угоститеље као и за државу. Међутим, осим медијских наслова и пар изјава министарке Грујичић, нисмо добили никакав званични документ нити обавештење. Свакако да бисмо волели да обавимо неку врсту разговора и желели бисмо да учествујемо у одлуци и спровођењу закона, јер ипак се то тиче и нас који од угоститељства живимо“, истакао је Мијић.
Он такође истиче да су наводи о драконским казнама за прекршај овог закона узбуркали јавност и поделили је на два табора. Једни, који су непушачи, оберучке су подржали ову идеју, али су је пушачи дочекали са негодовањем и тражењем својих права, као особе које конзумирају дуван.
“Здравље људи је на првом месту” Фото: Pixabay/ geralt „Као непушач, увек сам за здравље људи, али ипак је неко анкетирао људе и вршио анализирање у вези са пушењем као нечим што нарушава здравље. Није неоснована ова одлука о забрани пушења у затвореном, с обзиром да Министарство здравља годинама спроводи акције и едукације људи у вези са штетним последицама дуванског дима. Ипак, иако је неко образован одлучио да ће тиме вероватно смањити стопу обољевања, појаве рака плућа и слично, ипак је важно да и наша бранша остане заштићена“, прича Миленко за наш портал.
На питање да ли сматра да ће се, уколико се овај закон усвоји, негативно утицати на рад угоститељских објеката у Новом Саду, Мијић је рекао да зависи под каквим условима ће се он спроводити. „Верујем да ће морати да се омогуће такозвани “боксови” за пушаче, такође и ако угоститељи буду имали опцију да посебан део објекта обезбеде за пушаче, верујем да тада промене неће утицати на рад локала. На срећу угоститеља, Србија је земља која воли кафане и ресторане, па стога наш саговорник верује да се неће умањити број посетилаца, а уколико се то и деси, биће неки занемарљив проценат“, рекао је он.
Подсетимо да је Грујичић још у марту претходне године истакла да уколико се усвоји нови предлог закона о потпуној забрани пушења у затвореном простору, и електронске цигарете биће забрањене у свим затвореним јавним просторима, фирмама и угоститељским објектима. Такође је навела и да је за доношење таквог закона потребна подршка целе Владе као и да казнена политика буде добро дефинисана и спровођена.
Скоро 32 одсто становника пуши, што сврстава Србију у европски врх по броју пушача. Највећи број пушача је у старосној доби од 45 до 54 године (41,3 одсто), наводи се у подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батута“, а на нама је да видимо да ли ће се и када ово одомаћити код нас, по узору на неке државе у Европи и на западу у којима је ово већ заживело у пракси.
М. Ш.
Национални парк Фрушка гора добија 15.000 нових стабала храста

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта се дешава са Законом о забрани пушења у затвореном простору? Мијић за НС Уживо објашњава каква је ситуација у новосадском угоститељству и како би ова промена утицала на рад ресторана и кафића се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.