Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Mar.2024, 16:51

Кривичне пријаве за све учеснике протеста! Центар за социјални рад: Циљ је да се деца врате у биолошку породицу, али без сарадње родитеља не

Троје малолетне деце привремено је одузето мајци Ани Михаљица из Новог Сада и смештено у установу социјалне заштите, због чега је данас у Центру за социјални рад Града Новог Сада одржана посећена конференција за медије на којој су надлежне институције и установе изнеле своје >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << закључке. Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Центар за социјални рад не отима и не одузима децу, него их измешта, истакла је на самом почетку излагања Јелена Зорић, директорка Центра за социјални рад, која је подвукла да установа поступа према породичном закону и Конвенцији о заштити права деце и посебном и општем протоколу, те када постоји основна сумња за занемаривање и злостављање деце, законска обавеза Центра је да поступа.
–  Ми смо у овој ситуацији по позиву полиције која је била позвана од стране грађана, јер је избио пожар у стану где су живела малолетна деца. У таквим неодложним ситуацијама позива се радник Центра за социјални рад. Констатовано је да је пожар могао да угрози здравље и безбедност деце. Због врло нехигијенских услова који су тада констатовани, реч је о условима у којима није достојно да живи одрасла особа, а камоли деца. Након тога, Центар је изместио децу у Сигурну дечију кућу, а полиција је мајци изрекла хитне мере у трајању од 48 сати. Суд је након тога преиначио ову одлуку, али којом тврди да постоје елементи злостављања и занемаривања. Након обуставе хитне мере, деца се не враћају одмах у породицу, док се не види да ли је окружење безбедно. Међутим, постојала је изузетна несарадљивост мајке. Приликом контаката деца су била озбиљно дестабилизована, после чега је обустављен контакт. Мајка корективни надзор није прихватила и морали смо да кренемо у рестриктивније поступке. И даље је позивана на сарадњу, али ни након тог периода ништа се није значајно променило. – истакла је Зорић.
Примарни циљ Центра за социјални рад је да се деца врате у биолошку породицу, додала је Зорић, али да такође имају адекватне и безбедне услове за живот.
– Центар од почетка поступа потпуно по закону. Спекулисало се да ми одузимамо децу од сиромашних, то апсолутно није истина. Ми помажемо сиромашним родитељима. Никада није услов да се деца од родитеља одвајају зато што су сиромашни, него зато што родитељи озбиљно занемарују своју децу. Ана Михаљица је корисник социјалне помоћи и она јој се редовно исплаћује.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Чланица градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици Данијела Костић напоменула је да је Град Нови Сад оснивач Центра за социјални рад и финансира велики број услуга социјалне заштите, међу њима две најсигнификатније услуге за које се брине Центар за социјални рад – Сигурна женска кућа и Сигурна дечија кућа, те се овим путем обратила мајци деце који су тренутно смештени у овим установама.
– Молим људе који организују протесте, који пружају потпуно супротну слику од онога што ми желимо да постигнемо, да престану, јер то негативно утиче на жртве који су смештени у поменутим услугама. Поручујем мајци Ани Михаљици, која нам се неколико пута обратила, да не буде жртва адвоката и других, него да своје родитељско право оствари тако што ће доћи на миран разговор у Центар и вратити поступак у нормалне токове – истакла је Данијела.
Испред Удружења правника социјалне заштите “Аргумент” истакнута је подршка Центру за социјални рад и најављена кривична пријава против свих актера протеста 8. марта.
-Удружење најоштрије осуђује поступке учесника протеста који се десио у петак 8. марта испред Центра за социјални рад, јер у радњама ових учесника постоје одређена бића кривичних дела и најављујем кривичну пријаву против свих актера који су у петак били испред Центра – била је јасна Јулија Поповић из Удружења “Аргумент”.
Конференцију су организовали Центар за социјални рад Града Новог Сада, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова уз подршку Коморе социјалне заштите Републике Србије, Асоцијација центара за социјални рад Републике Србије, Градске управе за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Града Новог Сада, Покрајинског завода за социјалну заштиту, Удружење стручних радника социјалне заштите Републике Србије и Удружење правника „Аргумент”.
Slobodna radna mesta u Novom Sadu ove nedelje, 12. mart

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кривичне пријаве за све учеснике протеста! Центар за социјални рад: Циљ је да се деца врате у биолошку породицу, али без сарадње родитеља не можемо ништа учинити (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.