Третмани против крпеља поранили. Први се очекују у наредним данима и биће чешћи него протеклих година (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 10:44

Третмани против крпеља поранили. Први се очекују у наредним данима и биће чешћи него протеклих година (ФОТО)

Због натпросечно високих температура за фебруар и почетак марта, новосадска „Циклонизација“ је ове године раније него што је то уобичајено стартовала са систематском акцијом заштите здравља грађана од крпеља. Фото: Циклонизација Нови Сад Мониторинг је почео у понедељак, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 4. марта, а на основу његових резултата први третмани се могу очекивати ваћ у неколико наредних дана. Акцијом ће бити обухваћене све зелене јавне површине у граду, приградским насељима и селима.
„Из године у годину третмани почињу све раније, ове године чек три недеље раније него прошле године, а прошле године десетак дана раније него претпрошле. Сада је већ извесно да нам се клима променила и да већ годинама узастопце имамо изузетно благе зиме, рана пролећа и летње температуре у касној јесени. Све то је довело до продужетка сезоне током које се изводе третмани против крпеља“, објашњава Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу новосадске „Циклонизације“.
Према његовим речима, екипе су кренуле у мониторинг од рубних делова града ка центру, а за очекивати је да први тетмани буду изведени већ крајем недеље на локацијама за које се покаже да су заражене крпељима. „Мониториг и третмани обухватају све уређене зелене јавне површине – паркове, игралишта за децу, просторе одређене за истрчавање кућних љубимаца и шеталишта“, напомиње Аћимовић.
„Чињеница је, да су крпељи најактивнији у пролеће и на јесен, те да ће у овим периодима и третмани бити чешћи, али ће се стање пратити током целе сезоне и реаговаће се на сваку појаву крпеља. Систематски приступ сузбијању крпеља одговор је новосадске градске управе и „Циклонизације“ на чињеницу да се из године у годину бележи повећање процента заражених крпеља који преносе опасну лајмску болест. Након изведених третмана, биће урађена и контрола њихове успешности, па ће тамо где за то буде било потребе, третмани бити поновљени“, каже Аћимовић.
Истовремено са акцијом против крпеља, „Циклонизација“ је почела мониторинг симулида у потоцима на сремској страни града, те се и третмани против симулида могу очекивати ускоро.
Čuveno Hongkoško pozorište prve martovske srede u Novom Sadu! (sreda, 6. mart)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Третмани против крпеља поранили. Први се очекују у наредним данима и биће чешћи него протеклих година (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.