Саопштење за јавност Црквене општине новосадске

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 13:44

Саопштење за јавност Црквене општине новосадске

Српска православна Црквена општина новосадска издала је саопштење за јавност, у којем се каже: Фото: Српска православна Црквена општина новосадска „Српска православна Црквена општина новосадска је са великом радошћу примила информацију да ће се пред одборницима Скупштине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Града Новог Сада наћи предлог за израду плана генералне регулације рекреативног подручја Штранд-Кабел, чиме је учињен први корак ка реализацији вишедеценијске жеље и иницијативе православних  верника који живе на Лиману да коначно добију своју парохијску цркву.
Поред тога, овај свети храм, као бисер дунавске обале, биће и аутентичан заветни спомен-храм посвећен новојављеним Светим мученицима бачким пострадалим у Погрому нашег народа у Бачкој  1941-1944. године, нарочито у такозваној Новосадској рацији, што ће га, с правом, сврстати и у ред пројеката од изузетног духовног, културног и националног значаја.
Изградњом храма Светих мученика бачких и планираном изградњом Меморијалног центра жртава Погрома у Бачкој овај, до сада неуређени део обале Дунава ће, између осталог, постати уређена културно-просторна целина дефинисана културом сећања на страдање свих Новосађана и биће својеврсни прворазредни подсетник да Плава гробница и ту постоји.
Овом приликом изражавамо благодарност Градоначелнику Новог Сада господину Милану Ђурићу и Граду Новом Саду на спремности да одговоре на духовне потребе верног народа Лимана и Новог Сада, као и многим организацијама и појединцима који су подржали ову иницијативу, а нарочито пријатељу наше Цркве и народа господину Исаку Асиелу, врховном рабину Србије, који је у име своје верске заједнице упутио писмо подршке за изградњу овог храма Преосвећеном Епископу бачком господину др Иринеју.
На крају, чврсто верујемо и надамо се да ћемо се, милошћу Божјом и трудом добронамерних људи, по оној Његошевој и народној крилатици да Бог прегаоцу даје махове, у што скорије време сабрати на овом светом месту ради освећења темеља храма Светих мученика бачких, заједно са свим верницима Новог Сада и свим људима добре воље.
Свети мученици бачки и сви свети из Рода нашега, молите Бога за нас!“
Dnevne info: Najava najvažnijih dešavanja u Novom Sadu za petak, 1. mart (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Саопштење за јавност Црквене општине новосадске се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.