Без јаких задруга – нема развоја; Одржан скуп посвећен подстицајима за развој задругарства у Војводини (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 18:20

Без јаких задруга – нема развоја; Одржан скуп посвећен подстицајима за развој задругарства у Војводини (ФОТО)

Представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у сарадњи са Задружним савезом Војводине одржали су данас у Привредној комори Војводине стручни скуп ─ „Развој задругарства кроз мере подршке АП Војводине“. Фото: Војводина уживо Том приликом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обратио се подсекретар Александар Пановски, који је истакао да данашње стручно окупљање има за циљ јачање задругарства у Војводини. Он је нагласио да је у том послу сарадња са Задружним савезом Војводине од изузетне важности, те да је један од резултата и елаборат о ефектима мера подршке Секретаријата од 2018. до 2023. године на земљорадничке задруге, који је данас представљен.
Фото: Војводина уживо „Јачање задруга и задругарства у Војводини један је од кључних елемената за будући развој пољопривреде. Стога смо се определили да у области пољопривредне политике и руралног развоја размотримо шта је ресорни секретаријат у последњих пет година учинио у оквиру својих конкурсних линија на плану јачања задруга. Елаборат нам је пружио јасан увид у могућност побољшања нашег рада кроз закључке и препоруке, од којих неке већ сада можемо да применимо. Пре свега реч је о томе да се у нове конкурсе, планиране за март, уврсте и задруге са већим површинама са ратарском производњом, као и да се размотре начини доказивања својства активног задругара“, истакао је Пановски.
Фото: Војводина уживо Он је указао и на део препорука које захтевају додатна аналитичка истраживања што треба да омогући задругарима да се боље припреме за конкурсе.
Говорећи о мерама за подршку задругарству у будућности, подсекретар Пановски је навео и оснивање посебног фонда за задруге, што захтева и уређену регулативу. Елаборат садржи и бројне препоруке у вези са прерађивачким капацитетима за месо и млеко, воће и поврће.
Председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ истакла је да је утврђено да је број задруга које су конкурисале за средства ресорног секретаријата за последњих пет година изузетно низак.
Фото: Војводина уживо „Задруге су искористиле свега 1,57 процената новца намењеног за подстицаје из Покрајине, а посебно су на конкурсима биле у неповољном положају велике задруге којима је потребан новац за инвеситиције и које имају велики број коопераната и запослених“, предочила је председница Задружног савеза Војводине.
Она је навела да су задруге највише новца искористиле на конкурсима за наводњавање. Предлози и препоруке елабората се односе на превазилажење препрека приликом конкурисања за субвенције у овој области.
Фото: Војводина уживо Директор Земљорадничке задруге у Бачу Милош Вуковић изразио је задовољство поводом израде елабората, а његово мишљење је да је о условима на конкурсима за земорадничке задруге требало и раније говорити. Он је рекао да се нада да ће наредних година бити препознати резултати онога што је у елаборату предложено, а посебно је издвојио предлог да се оснује Фонд за земљорадничке задруге.
Фото: Војводина уживо „Задругама требају обртна средства да би преживеле. Ова година је изузетно тешка, и није време за инвестиције. Потребни су нам субвенционисани кредити од банака и помоћ од Покрајинског секретаријата за пољопривреду“, истакао је Вуковић.
Zaharova: Koraci Rusije nakon ulaska Švedske u NATO zavisiće od Stokholma

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Без јаких задруга – нема развоја; Одржан скуп посвећен подстицајима за развој задругарства у Војводини (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.