Која је разлика у трошковима живота у два највећа српска града, Београду и Новом Саду?

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Feb.2024, 18:00

Која је разлика у трошковима живота у два највећа српска града, Београду и Новом Саду?

Два највећа српска града честа су мета туристима из разних делова света, а понајвише међу Европљанима којима су ове локације доста приступачније, како временски тако и новчано. Фото: Илустрација/WikimediaCommons/Sava52Bogdanovic/Градске инфо Шта се наводе као разлике између Београда и Новог >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Сада, потражићемо на сајту који су према тршковима живота упоредили два највећа српска града.
Numbeo.com највећи сајт који се бави трошковима живота у свету, направио је паралелу трошкова живота између Новог Сада и Београда. На њиховом сајту стоји да је Београд као српска престоница нешто скупљи у односу на Нови Сад, мада те цене нису претерано велике.
Трошкови два града У потрошачким ценама 6,4% је нижи Нови Сад у односу на Београд. Када се потрошачким ценама дода и цена закупа станова тај проценат се повећава у односу на Београд, па тако је Нови Сад нижи за 12,4% него у Београду.
Цена намирница нижа је свега 1,7% у Новом Саду, док су ресторанске цене опет ниже  у српској Атини него у Београду, за 19,7%. Цене закупа, према овом сајту, су опет ниже него у Београду, за 27,6%.
Фото: Градске инфо Оно по чему је Нови Сад јачи у односу на Београд јесте локална куповна моћ која иде за 5,2% више у Новом Саду него у Београду.
Цене градског превоза су скупље у Новом Саду него у престоници, што се односи и на дневну карту, али и на месечну. Разлика у односу на карту за једну употребу је 15 динара, а разлика у месечној карти је 300 динара.
Такси је у старту скупљи у Београду него у Новом Саду, за 80 динара.
Цене првитног вртића су скоро 5000 динара скупље у Београду него у Новом Саду.
Скупље су цене и у гардаробе као и у изнајмљивању станова, где се једноипособан стан изван центра града у Новом Саду може пронаћи за 360 евра, док је такав исти стан у Београду 440 евра.
У центру Београда једноипособан стан се издаје за 740 евра, док је такав исти стан у центру Новог Сада 510 евра.
Фото: Градске инфо Уколико је у питању већа квадратура, рецимо трособан стан, најамнина у центру града у Београду ће бити 1380 евра, док у Новом Саду 910 евра. Ван града трособан стан се може изнајмити у Београду за 810 евра, а у Новом Садуза 660 евра.
Уколико је реч о куповини стана и цени по квадрату, Нови Сад је јефтинији од Београда. 3730 евра је цена квадрата за стан у центру Београда. Цена квадрата за стан у центру Новог Сада је 2800 евра.
Ван града цена квадрата у Београду је 2250 евра, а у Новом Саду 1905 евра.
Подаци су узети у текућем месецу ове године, односно за фебруар 2024. године.
Budžet SNP-a 1,25 milijardi, u poslednje tri godine investirano 514,9 miliona dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Која је разлика у трошковима живота у два највећа српска града, Београду и Новом Саду? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.